enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,2780
EURO
43,3911
ALTIN
4.041,06
BIST
9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Çok Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Çok Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
16°C

Bu yıl salgına dönüşme ihtimali olan 5 virüs!

Bu yıl salgına dönüşme ihtimali olan 5 virüs!
Advert
23.04.2025 12:28
0
A+
A-

Sağlık otoriteleri, mutasyonlar, küreselleşme ve çevresel değişimler gibi faktörlerin tetiklediği viral ve bulaşıcı hastalıkları yakından takip ediyor. İşte passeportsante’ye göre öne çıkan beş önemli hastalık:

H5N1 Kuş Gribi: Yüksek risk taşıyan H5N1 virüsü, kuş gribi salgınlarının en büyük endişe kaynağı. Kuşlar arasında oldukça bulaşıcı olan virüs, şimdiye kadar yüzlerce insanı enfekte etti ve %48 gibi yüksek bir ölüm oranına sahip. Virüsün insanlar arasında kolayca yayılmasına yol açabilecek bir mutasyonun yeni bir pandemiyi tetikleyebileceği düşünülüyor. İngiltere başta olmak üzere birçok ülke, bu olası tehdide karşı aşı stoklarını artırarak hazırlık yapıyor.

Hastalık X: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “Hastalık X” olarak adlandırılan bu henüz tanımlanmamış enfeksiyon, potansiyel olarak yıkıcı etkilere sahip. Niteliği ve bulaşıcılığı öngörülemeyen bu hastalık, bilim dünyasını alarma geçirmiş durumda. Araştırmacılar, bu gizemli hastalığı anlamak ve olası etkilerini en aza indirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Domuz Gribi Virüsleri: A(H1N1)v ve A(H1N2)v gibi domuz gribi virüs alt tipleri, insanlarda izole vakalara neden olmaya devam ediyor. İnsandan insana bulaşma oranları şimdilik sınırlı olsa da, bu virüslerin adaptasyon potansiyeli uzmanları endişelendiriyor. Bulaşıcılığın artması durumunda yeni salgınlar ortaya çıkabilir.

MERS-CoV: Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV), %36 gibi yüksek bir ölüm oranına ve yerel salgınlara yol açma potansiyeline sahip olması nedeniyle küresel sağlık otoritelerinin radarında. 2025 yılında Suudi Arabistan’da görülen vakalar, bu hastalığın hala ciddi bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor.

Mpox Virüsü: Eski adıyla Monkeypox olarak bilinen Mpox virüsü, dünyanın çeşitli yerlerinde sporadik vakalarla ortaya çıkmaya devam ediyor. Diğer virüslere kıyasla daha az ölümcül olsa da, belirli topluluklarda yerel salgınlara yol açabilme potansiyeli nedeniyle yakından izleniyor.

Uluslararası İş Birliği: Bu hastalıklarla mücadele etmek için uluslararası araştırmalar ve iş birlikleri hız kazanıyor. ANRS MIE liderliğindeki Avrupa ortaklığı, salgınlara hazırlıklı olmak adına yedi yıl boyunca 200 milyon avro bütçeyle çalışmalarını sürdürüyor.

2025 yılı, bu sağlık tehditleriyle mücadelede dikkatli olmamız gereken bir yıl. Bilimsel gelişmeler, küresel izleme ve uluslararası iş birliği, dünyamızı bu risklerden korumak için kritik öneme sahip.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.