Avustralya’da çöp torbası üreticisi Clorox Australia, ürünlerinin “okyanus plastiğinden” yapıldığı iddialarının yanıltıcı bulunması üzerine yüklü bir ceza aldı. Şirket, 5.2 milyon ABD dolarına denk gelen 8 milyon Avustralya doları ödeyecek.
Clorox’un “Green Olmak İster Misin?” sloganlı GLAD marka çöp poşetlerinin ambalajında, ürünlerin en az yarısının geri dönüştürülmüş okyanus plastiğinden üretildiği belirtiliyordu. Ancak mahkeme, bu iddianın doğru olmadığına karar verdi.
Şirketin kullandığı plastiğin yaklaşık yarısı, Endonezya’da, kıyıdan 50 kilometre içeride, resmi bir atık yönetim sisteminin bulunmadığı bölgelerden toplanan plastik atıklardan elde ediliyordu. Geri kalan kısım ise geri dönüştürülmemiş plastik, katkı maddeleri ve boyadan oluşuyordu. 2021-2023 yılları arasında bu şekilde üretilen 2,2 milyondan fazla çöp torbası satıldı.
Tüketiciler, Clorox’u çevre duyarlılığını suistimal etmekle suçlayarak, “Çevresel faydalara ilişkin beyanlar, birçok tüketicinin satın alma kararlarını etkiliyor. Yanıltıcı çevresel iddialar, ciddi bir güven ihlali ve Avustralya Tüketici Yasası’na aykırıdır” şeklinde tepki gösterdi.
Mahkeme, ambalajlardaki ifadelerin ve görsellerin, ürünler ile okyanus arasında doğrudan bir bağlantı kurduğu ve “yeşil” kelimesinin çevre dostu algısı yarattığı görüşünde.
GLAD, söz konusu ürünlerin üretimini Temmuz 2023’te durdurdu. Ancak şirket, Haziran 2021 ile Kasım 2022 arasında ambalajlara küçük puntolarla şu uyarıyı eklemişti: “Kıyıdan 50 km içeride, resmi atık yönetim sistemi olmayan topluluklardan toplanan %50 okyanusa bağlı plastik kullanılmıştır.”
Mart 2022’den itibaren ise ambalajlarda “Yüzde 50 Okyanusa Bağlı Plastik Kullanılarak Üretilmiştir” ifadesi yer aldı ve altına benzer açıklamalar küçük puntolarla eklendi. Ancak Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), bu değişikliklerin yanıltıcı ifadeleri gidermek için yeterli olmadığını belirtti.