Böbrek sağlığımız için yeterli su içmek çok önemli; ancak bazı su türleri böbreklerimiz için risk oluşturabilir. Minerallerce, özellikle kalsiyum ve sodyum gibi minerallerce zengin sular, böbrek sistemimize aşırı yüklenerek sorunlara yol açabilir. Bu minerallerin fazlası, böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir; bu taşlar idrar yollarını tıkayarak ağrılı bir sürece neden olur. Bu nedenle, suyun buharlaşmasından sonra geriye kalan mineral tuzlarının yoğunluğunu gösteren sabit kalıntı oranına dikkat etmek çok önemlidir.
Uzmanlar, sabit kalıntı oranı 200 mg/l’den az, ideal olarak 100 mg/l civarında olan suları tavsiye ediyor. Bazı şişe suyu markaları, böbrekler üzerindeki yükü azaltmak için sabit kalıntı oranı 22 mg/l kadar düşük sular üretiyor. Bu, böbrek sağlığı için ideal bir seçenek olabilir. Şişelenmiş su seçerken sağlık durumunuzu ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız önemlidir. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin düşük mineralli, özellikle de düşük kalsiyum ve sodyumlu su markalarını tercih etmeleri önemlidir.
Sporcular ise terlemeyle kaybettikleri mineralleri yerine koymak için potasyum, magnezyum ve sodyum gibi minerallerce zengin şişelenmiş suları tercih edebilirler. Yüksek tansiyonu olanlar içinse, sodyum içeriği düşük (200 mg/l’den az) sular, su tutulumunu önleyerek böbrekler üzerindeki baskıyı azaltabilir ve böylece sağlıklarını korumalarına yardımcı olabilir.
Şişelenmiş su tüketmek, mikroplastik sorununu tamamen çözmez. Musluk suyu içmekten kaçınanlar için ev tipi su filtreleri iyi bir alternatif olabilir. Su filtreleri, musluk suyundaki kirleticileri ve zararlı maddeleri gidererek daha sağlıklı içme suyu sağlar.