Çin bankaları, Mart ayında beklenenden daha fazla kredi hacmi oluşturarak 500 milyar dolar (3,64 trilyon yuan) değerinde yeni yuan kredisi sağladı. Reuters’ın Çin Halk Bankası (PBOC) verilerine dayandırdığı hesaplamalara göre bu rakam, analistlerin 3 trilyon yuanlık tahminini aştı. Şubat ayında yeni yuan kredileri 1,01 trilyon yuan, geçen yılın aynı ayında ise 3,09 trilyon yuan olarak gerçekleşmişti. 2023’ün ilk çeyreğinde toplam yeni kredi hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre 9,46 trilyon yuandan 9,78 trilyon yuana yükseldi.
Mart ayında batık krediler, bir önceki yıla göre %7,4 artış gösterdi. Bu oran, Şubat ayındaki %7,3’lük oranın da üzerinde ve analist beklentilerinin aksine bir yükseliş sergiledi.
Çin, ABD eski Başkanı Donald Trump döneminde başlayan ticaret savaşının etkileriyle mücadele etmeye devam ediyor. Pekin yönetimi, misilleme konusunda kararlı duruşunu koruyor ve bu durum, kısa vadede bir çözüm ihtimalini zayıflatırken Çin ekonomisinin önemli dayanaklarından olan ihracatı olumsuz etkileme riskini artırıyor.
Özellikle iç talepteki durgunluk ve deflasyonist baskıların devam ettiği bir ortamda, gümrük vergileri Çinli ihracatçılar ve imalat sektörü üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Trump’ın Kasım 2020’deki yeniden seçiminden önce bile tüketici ve işletme güveni zaten düşüktü.
Devlet gazetesi Halkın Günlüğü’nde yayımlanan bir yorumda, Çinli yetkililerin yaklaşık %5’lik ekonomik büyüme hedefi doğrultusunda para politikasında değişikliklere gidebileceği sinyalleri verildi. Rezerv zorunluluğu oranlarında ve faiz oranlarında indirimler gibi araçların kullanılabileceği belirtildi. Ayrıca mali açıkların, özel tahvillerin ve özel hazine tahvillerinin artırılması da olası adımlar arasında gösterildi.
Çin Başbakanı Li Qiang, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde ekonomiye olan güvenini dile getirirken, Trump dönemindeki gümrük vergilerine karşı alınan önlemleri savundu. Li, Çin’in makro politikalarının olası dış etkilere karşı koyabilecek yeterli araçlara sahip olduğunu vurguladı.
Çin Halk Bankası verilerine göre, Mart ayında geniş M2 para arzı yıllık bazda %7,0 artış gösterdi. Bu oran, analistlerin %7,1’lik beklentisinin biraz altında kaldı. Şubat ayında M2 büyümesi de %7,0 olmuştu. Dar M1 para arzı ise Şubat ayındaki %0,1’lik büyümeye kıyasla %1,6 arttı.
Ekonomideki kredi ve likidite akışının önemli bir göstergesi olan toplam sosyal finansman (TSF) büyümesi, Şubat ayındaki %8,2’den %8,4’e yükseldi. Devlet tahvili ihracındaki artışın, TSF büyümesine katkı sağladığı düşünülüyor. TSF, geleneksel banka kredilerinin yanı sıra halka arzlar, güven şirketlerinden alınan krediler ve tahvil satışları gibi bilanço dışı finansman yöntemlerini de kapsıyor.