Queensland’de hızla yayılan kırmızı ateş karıncaları, ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Sokmaları nedeniyle hastaneye başvurularında artış yaşanıyor.
Güney Amerika kökenli bu istilacı türün sokması, ciltte kabarcıklara ve alerjik reaksiyonlara neden oluyor; hatta bazı durumlarda ölümcül olabiliyor.
Bu sorun uzun süredir mevcut olsa da, ABC Rural’ın haberine göre, birkaç hafta önce yaşanan yavaş ilerleyen tropikal fırtına nedeniyle karınca popülasyonu önemli ölçüde arttı. Şiddetli yağışlar bu karıncalar için tehlike oluşturmuyor çünkü su yüzeyinde “sal” adı verilen yapılar oluşturarak hayatta kalabiliyorlar. Yağmur sularının oluşturduğu akıntılar da yayılmalarına yardımcı oluyor.
İnsanlar ve Hayvanlar İçin Büyük Tehlike
Kırmızı ateş karıncalarının hızlı yayılışı, insanlar ve hayvanlar için artan bir tehdit. Mart ayından bu yana, bu karıncaların sokmasına karşı şiddetli reaksiyon gösteren 60 vaka bildirildi. Birçok kişi tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyarken, 23 kişi hastaneye kaldırıldı.
Logan bölgesinde çiftçilik yapan Scott Ryder, karıncaların her yere yayıldığını, verandalarına, evlerine girdiğini ve hatta tarım makineleriyle taşınabildiğini belirterek endişelerini dile getirdi.
Greenbank’ta yaşayan Ebony Britton ise oğlunun karınca sokması sonucu iki kez anafilaktik şok geçirdiğini ve acil servise kaldırıldığını anlattı. Ayrıca küçük köpeğini bir karınca yuvasında ölü bulduğunu ve bu trajik olayın kendisini derinden sarstığını söyledi.
Hükümet Zararlılarla Mücadeleyi Destekliyor
Kırmızı ateş karıncalarıyla mücadele için Queensland’de 650 bin hektarlık, 10 kilometrelik bir kontrol bölgesi oluşturulmuştu ve toprak sahiplerinin sorunu kendi başlarına çözmeleri bekleniyordu. Ancak ABC’nin haberine göre bu yöntemden vazgeçiliyor. Zararlı türlerle mücadeleye yaklaşık 14 milyon avroluk ek kaynak sağlanacak.