Merz’in Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU)/Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) bloğu anketlerde açık ara lider konumda. Ancak Almanya’nın karmaşık siyasi ortamı, onların kendi başlarına çoğunluk elde etmesini zorlaştırıyor ve koalisyon ortakları aramalarını gerektiriyor.
Göç ve aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi’nin (AfD) nasıl ele alınacağı konusunda ciddi görüş ayrılıkları yaşanan bir kampanyanın ardından, bu görüşmeler zorlu geçmesi bekleniyor.
Uzun süren geçici bir yönetim, Almanya’nın canlanması için acilen ihtiyaç duyulan politikaların uygulanmasının ertelenmesine yol açabilir. Bu aynı zamanda, Avrupa’nın kalbinde bir liderlik boşluğu da yaratacaktır.
Almanya, güvenliği için uzun süredir ABD’ye güvenen ihracat odaklı bir ekonomiye sahiptir. Bu nedenle, Trump yönetiminin ticaret savaşı tehditleri ve Avrupa’nın katılımı olmadan Ukrayna ateşkes anlaşmasına ilişkin girişimleri karşısında özellikle savunmasızdır.
Almanlar, 2008 mali krizinden bu yana yaşam standartları konusunda hiç olmadığı kadar karamsar. Gallup anketine göre, durumlarının iyileştiğini söyleyenlerin oranı %42’den %27’ye düştü.
Göç konusundaki tutumlar da sertleşti. 2015 göç krizinde “Mülteciler Hoş Geldiniz” sloganından bu yana kamuoyu değişti.
Sandıklar yerel saatle 08:00’de açılacak ve 18:00’de kapanacak. Yaklaşık 60 milyon Alman oy kullanabilecek.
Pazar günü gerçekleşecek seçimler, Maliye Bakanı Olaf Scholz’un liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Partiden oluşan koalisyonun çökmesinin ardından geldi.
AfD, ulusal seçimlerde ilk kez ikinci sırayı almaya hazırlanıyor. Ancak ana akım partiler AfD ile iş birliğini reddettikleri için kısa vadede iktidara gelmesi olası görünmüyor.
Bazı analistler, AfD’nin güçlenmesinin, Almanya’nın büyük partilerinin zayıflaması ve aşırı solun küçük ama önemli oy oranıyla birlikte koalisyon kurmayı ve ülkeyi yönetmeyi giderek zorlaştırdığını düşünüyor.
AB müttefikleri, seçimin ülke içinde ve blok için politikaları ilerletebilecek daha istikrarlı bir hükümet getirmesini umuyor.
Bazıları Merz’in hükümetin borçlanmasını sınırlayan “borç freni” mekanizmasını gevşeteceğine inanıyor.
Analistler, en olası sonucun Merz’in CDU/CSU’sunun Scholz’un SPD’siyle birleşmesi olduğunu söylüyor. Ancak küçük partilerin barajı geçmesi halinde yeni bir üçlü koalisyon gerekebilir.
“Umarım yeterli sayıda parti bir hükümet kurmak için anlaşabilir ve AfD’yi dışarıda bırakabilirler,” dedi bir seçmen.