enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,4339
EURO
38,1549
ALTIN
3.441,38
BIST
9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Kar Yağışlı
2°C
İstanbul
2°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Parçalı Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C
Salı Açık
9°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
11°C

Çarpma ihtimali iki kat arttı! BM hemen harekete geçti, 90 metrelik asteroit geliyor

Çarpma ihtimali iki kat arttı! BM hemen harekete geçti, 90 metrelik asteroit geliyor
Advert
17.02.2025 12:48
1
A+
A-

Dünyanın Yaklaşan Asteroid Tehlikesi

2024 YR4 adlı asteroidin, ilk tahminlere göre yüzde 1 olan Dünya’ya çarpma olasılığı yapılan yeni hesaplamalarla yüzde 2’ye yükseldi. Uzmanlar, bu ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Tehdit Seviyesi

Torino Ölçeği’ne göre asteroid 3. seviyede konumlanıyor. Bu, bölgesel bir yıkıma neden olabileceği ancak küresel bir tehdit oluşturmadığı anlamına geliyor.

Etki Gücü

Bilim insanları, 2024 YR4’ün çarpması halinde yaklaşık 8 milyon ton TNT’ye eşdeğer bir hava patlaması yaratacağını düşünüyor. Bu, Hiroşima’ya atılan atom bombasının 500 katı şiddetinde bir yıkım olacak.

Tehdit Altındaki Bölgeler

NASA mühendisleri, asteroidin risk koridorunu belirledi. Çarpma ihtimalinin gerçekleşmesi halinde en büyük tehlike altında olan ülkeler:

  • Hindistan
  • Pakistan
  • Bangladeş
  • Etiyopya
  • Sudan
  • Nijerya
  • Venezuela
  • Kolombiya
  • Ekvador

Uluslararası Tepki

Birleşmiş Milletler, asteroidin hareketini sürekli izlemek gibi önlemler alarak acil durum protokolünü etkinleştirdi. Uzay ajansları da potansiyel asteroid çarpmalarına karşı önleyici çalışmalar yürütüyor.

DART görevi, Dünya’ya zarar vermeyen bir göktaşına roket göndererek yönünü değiştirme konusunda başarılı oldu. Bu tür teknolojilerin, gelecekte tehlikeli asteroidleri saptırmada kullanılabileceği umuluyor.

2024 YR4’ün rotası henüz net değil. Gökbilimciler, hareketlerini yakından takip ederek çarpma ihtimalindeki değişiklikleri değerlendirmeye devam edecekler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.