Kahire’deki Mısır Müzesi ve UCL’nin araştırması, 5.000 yıllık mumyaların kokusunu ortaya çıkardı. “Gaz kromatografisi” yöntemi, mumyalardan yayılan kimyasalları analiz ederken, özel eğitimli koku uzmanları da kokuları değerlendirdi.
Mumyalardaki beklenen kötü koku yerine, odunsu, baharatlı ve tatlı kokularla karşılaşıldı. Araştırma, mumyalama sürecinde kullanılan özel yağlar, mumlar ve merhemlerin cesetleri koruduğunu ve antimikrobiyal özellikler taşıdığını gösterdi. Ljubljana Üniversitesi’nden Prof. Abdelrazek Elnaggar, bu maddelerin tıbbi ve kozmetik amaçlarla da kullanıldığını belirtti.
Mısır Müzesi Direktörü Prof. Ali Abdelhalim, mumyalama ritüelinin ölülerin bedenini ve ruhunu ahiret için koruma amacıyla yapıldığını vurguladı. Bu işlemde özel yağlar, mumlar ve balzamlar kullanıldı.
Bilim insanları, elde edilen kokusal verilerin müzelerde “kokusal sergiler” oluşturmak için kullanılabileceğini düşünüyor. Böylece ziyaretçiler tarihi eserleri sadece görsel değil, aynı zamanda duyusal olarak da deneyimleyebilecekler.