enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,9264
EURO
37,4823
ALTIN
3.315,65
BIST
9.797,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
5°C
İstanbul
5°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
5°C
Cuma Hafif Yağmurlu
7°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

Yeni araştırma endişe yarattı: Beyinde daha fazla birikiyor

Yeni araştırma endişe yarattı: Beyinde daha fazla birikiyor
Advert
04.02.2025 23:38
0
A+
A-

Beyin Dokusunda Mikroplastik Birikimi

New Mexico Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, otopsi yapılan kişilerde beyin, böbrek ve karaciğer dokularını inceleyerek mikroplastik buldular. Beyin dokularında mikroplastik konsantrasyonu, diğer organlara göre 30 kat daha yüksekti.

Araştırma, zamanla mikroplastiklerin insan vücudunda biriktiğini ve bunun artan çevresel plastik kirliliğiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Ekip, daha önceki beyin örnekleriyle karşılaştırıldığında mikroplastik miktarında önemli bir artış gözlemledi.

Bu bulgu, özellikle şaşırtıcı çünkü karaciğer ve böbrekler atık maddeleri filtreleyen organlardır. Beyin ise kan-beyin bariyeriyle korunarak yabancı maddelerin girişini önler. Ancak araştırma, mikroplastiklerin bu bariyeri aştığını ve beyin dokusunda biriktiğini ortaya koyuyor.

Ayrıca araştırma, demans hastaları olan kişilerin beyin dokularında daha fazla mikroplastik bulunduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, beyin dejenerasyonunun ve kan-beyin bariyerindeki bozuklukların mikroplastik birikimini artırabileceğine inanıyor. Bununla birlikte, bunun doğrudan bir sağlık riskiyle sonuçlanıp sonuçlanmadığı henüz bilinmiyor.

Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri hala belirsiz. Ancak önceki araştırmalar, mikroplastiklerin plasentada erken doğum riskini artırabileceğini ve farelerde beyin damarlarını tıkayarak nörolojik sorunlara neden olabileceğini gösterdi. Ayrıca plastiklerde bulunan katkı maddelerinin ciddi hastalıklarla bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, artan plastik üretimiyle insanlardaki mikroplastik yükünün de artabileceğini vurguluyor. 1950-2019 yılları arasında 9 milyar ton plastik üretildi ve bu plastikler parçalanarak mikroplastik kirliliğine neden oldu. Bu kirlilik, okyanuslardan insan dışkısına kadar her yerde bulunuyor.

Exeter Üniversitesi’nden Adam Hanieh, plastiklerin petrokimya ürünleri olduğunu ve fosil yakıt endüstrisiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. Hanieh’e göre, 2040 yılına kadar plastik üretimi küresel petrol talebindeki artışın %95’ini oluşturabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.