Yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), artan maliyetler ve düşen alım gücü, sabit ücretlilerin araç hayallerini yıktı. Vatandaşlar hurda araçlara mahkum kaldı.
Trafikteki her 4 araçtan 1’inin 20 yaşın üzerinde olduğu Türkiye’de, hem otomotiv satıcıları hem de tüketiciler, hurda teşvikini sıklıkla gündeme getiriyor.
Geçtiğimiz ay Meclis’e sunulan yasa tasarısı, 25 yaş üstü araçların hurda teşviki kapsamında toplanmasını ve bu araç sahiplerine yerli otomobillerin Katma Değer Vergisi (KDV) ve ÖTV’siz satılmasını öneriyordu. Tasarı geri çekilse de teşvik haberi fırsatçıları harekete geçirdi.
Marmara Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hüseyin Erdem, “Sabit gelirlilerin faydalanması gereken bu teşvik için fırsatçılar hurda araç toplamaya başladı. Bu teşvik çıkacak, ancak fırsatçılara göz yumulmamalı” dedi.
Erdem, “Teşvikten yararlanacaklar için en az 1-2 yıldır aracı kullanıyor olma ve aldıktan sonra 5 yıl satmama şartı getirilmeli” önerisinde bulundu.
İstanbul Üsküdar’da oto galericilik yapan Aykut Bakşi de teşvik konuşmalarıyla birlikte hurda araç talebinde artış gözlemlediğini belirtti.
Ticaret Bakanlığı’nın galericilere teşvikin yararlı olup olmayacağını sorduğunu belirten Bakşi, “İhtiyacı olanlar faydalansın elbette. Ancak en az 2 yıldır o aracı kullanıyor olmalılar. Piyasadaki müşterilerin çoğu teşvik beklentisiyle eski araba arıyor. Gerçekten eski araba kullananlar yok, çünkü paraları yok” diye konuştu.
Bakşi, devletin vergi beklentisini göz önünde bulundurduğunda teşvikin gerçekleşmesini öngörmediğini söyledi.