enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
16°C

Dünyanın en ölümcül sebzesi: Yaklaşık 500 milyon insan onu yemeye devam ediyor…

Dünyanın en ölümcül sebzesi: Yaklaşık 500 milyon insan onu yemeye devam ediyor…
Advert
29.01.2025 09:25
2
A+
A-

Manyok: Besleyici Ama Tehlikeli Bir Gıda

Dünyada en çok tüketilen yiyeceklerden biri olan manyok, her gün yaklaşık yarım milyar insanın sofrasını süsler. Ancak yanlış hazırlanması, ciddi sağlık riskleri doğurabilir, hatta ölüme yol açabilir.

Manyok, tropik bölgelerde birçok ülkenin temel gıda kaynağıdır. Güney Amerika’da doğan bu kök sebzenin en büyük üreticisi bugün Nijerya’dır. Özellikle açlık ve yetersiz beslenmenin yaygın olduğu bölgelerde, manyok hayat kurtarıcı bir besindir.

Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır: Manyok, doğru hazırlanmadığında ölümcül olabilen hidrojen siyanür salgılayabilir. Özellikle çiğ kökleri, kabukları ve yaprakları risk taşır. Acı manyok türleri, tatlı türlerine göre daha fazla siyanür içerir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl yaklaşık 200 kişi manyok zehirlenmesinden hayatını kaybeder. Ancak doğru hazırlamak, bu riski azaltır. Örneğin, manyok kökünü 24 saat suya bırakmak, zehirli maddelerin çoğunu uzaklaştırır.

Manyok güvenliği, özellikle yiyecek kıtlığı olan bölgelerde sorun yaratır. Örneğin, 2017 Venezuela kıtlığı sırasında, insanlar açlıktan manyokun acı türlerini doğru şekilde hazırlamadan yemiş, bu da zehirlenmelere ve ölümlere yol açmıştır.

Tehlikeli ününe rağmen manyok, milyonlarca insan için hayat kurtaran bir besin kaynağı olmaya devam etmektedir. Dünyanın manyok üretiminin büyük bir kısmı Afrika, Asya ve Latin Amerika’da gerçekleşir. Türkiye’de ise kurak ve verimsiz topraklarda manyok yetiştirilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.