enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C

Tekstilde kriz derinleşiyor: 2 yılda 300 bin kişi işten çıkarıldı

Tekstilde kriz derinleşiyor: 2 yılda 300 bin kişi işten çıkarıldı
Advert
27.01.2025 12:55
4
A+
A-

Türkiye’nin Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü: Derin Bir Kriz

Türkiye’nin ekonomik can damarı tekstil ve hazır giyim sektörü, son yıllarda ekonomik sıkıntılardan ağır şekilde etkilendi ve ciddi bir krizle karşı karşıya.

Döviz kurlarındaki artış, yükselen enflasyon ve maaşlardaki büyüme, sektörü zor bir duruma soktu. Çalışan sayısı 1 milyona düşerken, tekstil üretim merkezleri Mısır’a kaydı ve Türk şirketleri Mısır’da 200’den fazla fabrika kurdu.

Sektör temsilcileri, ciddi bir kan kaybı yaşandığını ve Türkiye’nin bu alandaki iddiasını riske attığını vurguluyor.

Anadolu’da İş Gücü Sorunu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, tekstil ve hammadde sektörü 2024’te 207 ülkeye ihracat gerçekleştirdi, ancak ihracat bir önceki yıla göre düştü. Hazır giyim ihracatı da gerileme kaydetti ve deri ürünleri ihracatı ise önemli ölçüde azaldı.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, tekstil ihracatının azaldığını ve sektörde son iki yılda 250.000 kişilik istihdam kaybı yaşandığını belirtti. “Anadolu’ya gittiğinizde çalıştıracak kimse yok” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, istihdam kaybının 300.000’e ulaştığını söyledi. 2022’de 1,25 milyon kişinin çalıştığı sektörde, bu sayının 950.000’e düştüğünü ifade etti.

Uluslararası Rekabette Gerileme

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimde kan kaybettiğini ve özellikle Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in pazarda öne çıktığını vurguladı. Avrupa’da Portekiz ve Romanya gibi ülkelerin de avantajlı hale geldiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.