Yaşlanma sürecinde beyin yapısının değiştiğini ve zayıfladığını biliyoruz. Ancak herkesin beyninin aynı hızda yaşlanmadığını söylemeliyim. Beynimizin yaşlanma hızını yavaşlatmak için yapabileceğimiz bazı şeyler var.
Bilimsel veriler, olumlu bir yaşam tarzının demans riskini azalttığını gösteriyor. Beynimizin her yaşta kendini yenileyebileceğini artık biliyoruz. İşte sağlıklı bir beyin için yapmanız gerekenler:
Düzenli egzersiz, Alzheimer gelişme riskini azaltır çünkü:
Haftada 3-5 kez aerobik, kuvvet/mukavemet, esneklik ve denge egzersizleri yapın. Bunları yapamıyorsanız, her fırsatta yürüyün, dans edin veya koşun.
Kronik hastalıkları ciddiye alın. Kafa travmalarından korunun. Alkol ve sigaradan uzak durun çünkü:
Dolayısıyla, kronik hastalıklarınızı kontrol altında tutun, kontrollerinizi aksatmayın, kilonuzu sağlıklı seviyelerde tutun, ilaçlarınızı düzenli kullanın, kan basıncınızı takip edin ve depresyon durumunda destek alın.
Aile ve arkadaşlarınızla sık sık bir araya gelin çünkü:
Aileniz ve arkadaşlarınızla zaman geçirmenin yanı sıra yeni insanlarla tanışın, bir sosyal gruba katılın veya gönüllü olun.
Beyin sağlığı için mental aktiviteler de fiziksel egzersizler kadar önemlidir.
Resim yapmak, fotoğraf çekmek gibi yeni bir hobi edinin veya bir kursa katılın. Yeni faaliyetler, beyninizin yeni hücrelerle bağlantı kurmasına yardımcı olur.
Sebze, meyve ve zeytinyağından oluşan Akdeniz diyeti, beyin sağlığı için çok faydalıdır çünkü:
Her gece en az 7 saat uyumak ve stresten uzaklaşmak beyin sağlığı için hayati önem taşır.
Stres her zaman hayatımızda olacaktır. Önemli olan onunla başa çıkmayı ve azaltmayı öğrenmektir.