enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,5802
EURO
36,6435
ALTIN
3.080,06
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C

Hz. İsa’nın adını yanlış biliyormuşuz: Gerçek adı buymuş!

Hz. İsa’nın adını yanlış biliyormuşuz: Gerçek adı buymuş!
Advert
19.01.2025 14:18
0
A+
A-

Hz. İsa’nın Gerçek Adı Ne Olabilecek?

Uzmanlar, Hz. İsa’nın kendi dilinde kullandığı ismin farklı olduğunu söylüyorlar. Hatta “Jesus” adında kullanılan bazı harfler, onun ölümünden sonra 1500 yıl geçinceye kadar yazılmamış.

İsa’nın adı zaman içinde Aramice’den İbranice’ye, Yunanca’ya ve Latince’ye çevrilerek değişti. Son olarak 16. yüzyılda İngilizce’ye geldi.

“Mesih” Yerine Memleket Kullanılıyordu

İsa’nın gerçek adının Aramice’de “Yeshu” veya “Yeshua” olabileceği düşünülüyor. Hatta bu isim o dönemde oldukça yaygındı.

Soyadı da bildiğimizden farklıydı. “Christ” (Mesih) bir soyadı değil, “Tanrı’nın meshettiği kişi” anlamına gelen bir unvandı. Hz. İsa, “Nasıralı İsa” veya “Yeshu Nasıralı” olarak anılırdı.

Aramice: Bölgenin Yaygın Dili

Hz. İsa, Yahudiye bölgesinde yaşadı. Araştırmacılar, günlük hayatta Aramice konuştuğunu ve Aramice’nin o dönemde en yaygın konuşulan dil olduğunu söylüyorlar.

İsa’nın dini ritüellerde İbraniceyi, basit düzeyde de Yunanca’yı bildiği düşünülüyor. Ancak İbranice, dini metinler ve din adamları arasında kullanılıyordu.

“Jesus” İsmi Nasıl Ortaya Çıktı?

Aramice’deki “Yeshua”, Yunanca’da “Iesous” oldu. Latince’de de “Iesus” olarak kullanıldı.

  1. yüzyılda, “i” ve “j” harfleri arasındaki farkın tanımlanmasıyla “J” sesi ortaya çıktı. Böylece “Iesus”, İngilizce’de “Jesus” oldu.

Sonuç olarak, Hz. İsa’nın adı diller arasında dönüştürülerek bugünkü halini aldı. Uzmanlar, onun kendini muhtemelen “Yeshu” veya “Yeshua” olarak tanıttığını söylüyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.