Tanzanya’da Göz Kanaması Hastalığı Endişeleri Büyüyor
Tanzanya yetkilileri, tedavi edilmeyen göz kanaması hastalığının Ebola benzeri bir virüs taşıdığı ve vakaların hızla arttığını bildirdi. Ölümcül patojenlerden biri olan göz kanaması hastalığı, bugüne kadar 9 kişiyi enfekte etmiş ve 8 kişinin hayatına mal olmuştur.
Hastalık için henüz bir aşı veya tedavi yöntemi bulunmadığından, doktorlar enfeksiyondan korunmaya yönelik önlemler alıyor. Virüs, enfekte vücut sıvıları yoluyla bulaşarak doğrudan sağlık çalışanlarını riske atıyor ve insanların gözlerinde kanamaya neden oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkenin kuzeydoğusundaki Kagera bölgesine ekipler gönderdi ve şu ana kadar tüm vakalar tespit edildi. Doktorlar, Ruanda ve Burundi gibi komşu ülkelerdeki vakalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.
Ölümler Hızla Arttı
Geçen hafta, altı kişiyi etkileyen ve beşinin ölümüne yol açan gizemli bir hastalık nedeniyle yerel yetkililer ilk kez alarm verdi. Uzmanlar, ön testler sonucunda Marburg virüsünden şüpheleniyor.
Ebola’nın bir akrabası olan Marburg virüsü, insanların ağızlarından kanamaya neden oluyor ve on hastadan dokuzunun ölümüne yol açıyor. Marburg’da, yüzde 88’e varan bir ölüm oranı var. Şu anda virüsü tedavi etmek için onaylanmış bir aşı veya tedavi yöntemi bulunmuyor.
Sekiz Kişi Hayatını Kaybetti
DSÖ, 11 Ocak itibariyle Biharamulo ve Muleba olmak üzere iki ilçede şüpheli vaka sayısının dokuza, ölüm sayısının ise sekize yükseldiğini bildirdi.
Marburg, organların hasar görmesine ve iç kanamaya neden olan bir kanamalı ateş hastalığı olarak tanımlanıyor. Virüs, enfekte bir kişiye dokunarak veya kontamine nesnelere maruz kalarak yayılabilir. İlk olarak, meyve yarasalarının yaşadığı mağaralara uzun süre maruz kalındıktan sonra insanlara bulaştığı düşünülüyordu.
Hastalığın aniden ortaya çıkan semptomları arasında şiddetli baş ağrıları, ateş, ishal ve kusma yer alıyor. Marburg kanamalı ateşinin erken evrelerinde ebola ve sıtma gibi diğer tropikal hastalıklardan ayırt edilmesinin zor olduğu ifade ediliyor.
DSÖ, virüsün yüzde 88’e varan bir ölüm oranına sahip olduğunu ve her on kişiden dokuzunun ölümüne yol açabileceğini belirtti.
DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Hastalık gözetimi iyileştikçe önümüzdeki günlerde daha fazla vaka bekliyoruz” dedi.