Paragraf 1:
Paraya ihtiyacı olan iktidar, engelli vatandaşların engelli araçlarını ÖTV ödemeden almalarına olanak tanıyan yasada değişiklik yaptı. Değişiklik, araçların 10 yıl sonra satılabileceğini belirtirken, %40 yerlilik şartı da getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle, 10 yıllık şartın hukuka aykırı şekilde geriye dönük işletileceği açıklandı. Bu, geçmişte araç alan engellilerin yeni araç sahibi olmak için 10 yılın dolmasını beklemeleri gerektiği anlamına geliyor.
Paragraf 2:
Bu tebliğ, Anayasa’da güvence altına alınan “hukuk devleti” ilkesini ihlal ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğe göre, ÖTV’siz araç satın alanlar araçlarını 5 değil 10 yıl sonra satabilecekler. Daha önce olmayan %40 yerlilik şartı da uygulanmaya başladı.
Paragraf 3:
Hakkı Gasp Eden Madde:
Tebliğde yer alan tartışmalı madde, yasanın yürürlük tarihinden önce araç satın almış engellilere de 10 yıllık satma yasağı getiriyor. Bu nedenle, mevcut engelli araçlarını satanlar yeni araç sahibi olmak için 10 yılın tamamlanmasını bekleyecekler.
Paragraf 4:
Anadolu Emeklileri Birleştirme Derneği Başkanı Burhan Gümrükçü, tebliği eleştirerek, “Bu düzenleme bizim için sürpriz olmadı, tam anlamıyla hayal kırıklığı oldu” dedi. Gümrükçü, bürokratların bu tebliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu bildiklerini ve yine de geriye dönük olarak çıkaracaklarını kendilerine önceden söylediklerini belirtti.
Paragraf 5:
Anayasa’nın 2. Maddesine Aykırı:
Yasal düzenlemelerin geriye uygulanmayacağı ilkesi, hukukun ve hukuk devletinin temelini oluşturur. Bu ilke, Anayasa’nın 2. maddesiyle güvence altına alınmıştır. Tebliğin yürütmesinin durdurulması için engelli örgütlerinin hazırlık yaptığı belirtildi.