Çocukların Süt Dişleri: Doğal Süreçle Dökülmeli
Diş Hekimi José Luis Alonso, çocukların süt dişlerinin doğal süreçle dökülmesi gerektiğini vurguluyor. Alonso, alttaki kalıcı dişlerin çıkabilmesi için süt dişlerinin “tek tek dökülmesi” ve köklerinin “pürüzsüzleşmesi” gerektiğini belirtiyor. Bu sürecin çocuğa herhangi bir travma yaşatmadan gerçekleşmesi önemli.
Süt dişlerinin düşme süreci büyük ölçüde genetik faktörlere bağlıdır, bu nedenle her çocuğun durumu farklı olabilir. Bazı çocuklarda süt dişleri daha uzun süre kalabilir. Ancak beklenenden daha uzun süre düşmeyen süt dişleri varsa, altında kalıcı dişin olmadığı veya “agenezi” adı verilen bir durum söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda röntgen çekimi gereklidir.
Uzun süre kalan süt dişleri genellikle çıkarılır. Zira süt dişinin kökü zamanla erir ancak altında dişi tahrip eden başka bir diş olmadığı için bu diş uzun süre dayanabilir.
Ayrıca, yirmilik dişlerin zamanla evrimsel olarak yok olacağı belirtiliyor. Bu, evrimsel bir süreçtir ve insanlar artık bu dişlere ihtiyaç duymazlar. Alonso, “Ağzımızda her geçen gün daha az yer kalıyor ve artık yirmilik dişi olmayan, hatta yan kesici dişi olmayan insanlar bile var” diyor.