enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2395
EURO
36,8145
ALTIN
2.961,75
BIST
9.626,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Salı Çok Bulutlu
15°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Yağmurlu
9°C
Cuma Hafif Yağmurlu
10°C

‘Tasarruf kamuda başlasın!’

‘Tasarruf kamuda başlasın!’
Advert
23.12.2024 06:40
0
A+
A-

İş Dünyası 2025’e Yüksek Faizler ve Ekonomik Sorunlarla Giriyor

İş Dünyası 2025’e Yüksek Faizler ve Ekonomik Sorunlarla Giriyor

Enflasyonla mücadele politikaları çerçevesinde iş dünyası, 2023 yılında yüksek faizler, finansa erişim sıkıntısı, yatırımları durdurma ve konkordatolarda artış gibi sorunlarla boğuştu.

Türkiye İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, 2025’in de 2024’ün sorunlarıyla geleceğini vurguladı.

Sönmez, “Kamu, hanehalkını, reel kesimi enflasyonun düşeceğine inandırmalı. Vatandaş pazardan domatesini alırken, bir dahaki sefere o domatesin fiyatının artmayacağına inanmalı” dedi.

Öne Çıkan Başlıklar

  • İş dünyası yakın gelecek öngörüleri yapmakta halen zorlanıyor.
  • Yüksek faiz, borç maliyeti ve jeopolitik belirsizlikler halen risk.
  • Kayıt dışı ile mücadelenin kuralları şeffaf olarak paylaşılmalı.
  • Emek yoğun sektörlere yönelik istihdam desteği geliştirilmeli.
  • Ekonomimiz ücret-enflasyon kısır döngüsünden çıkmalı.
  • Bölgeler arası kalkınma, maksimum düzeyde birbirine yakınlaştırılmalı.

“Toplum İnanmalı”

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine değinen Sönmez, yıllık enflasyonun 2026’dan önce yüzde 20’nin altına inmesini beklemenin iyimser bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

“Rasyonel politikaların, inandırıcı davranışlarla desteklemesi şart. Kamu maliyesinde tasarruf bu noktada çok önemli. Toplumun inanmasını sağlamak lazım. Enflasyonun buradaki en büyük psikolojik kırılma noktası bu.” diye konuşan Sönmez, kamu maliyesinde tasarrufun kümülatif olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“Ülke Bedeli Ödeyecek”

“Ülkedeki bu pahalılık, alım gücünü neredeyse yok edecek noktaya getirdi. İş dünyası olarak da biz payımıza düşeni aldık.” ifadesini kullanan Sönmez, iş dünyasının yüksek faizler, girdi maliyetleri ve vergi adaleti gibi sorunlarla mücadele ettiğini söyledi.

“Enflasyonla mücadele sürecinde ülke olarak, bu bedeli, acı reçeteyi ödeyeceğiz demiştik. 2023’te öngördüğümüz tablo bu yıl adım adım gerçekleşti.” değerlendirmesinde bulunan Sönmez, sıkı para politikasının enflasyonla mücadelede olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

“Stres Birikti Enflasyon Önümüzde”

“İş dünyasında stres birikti. Bu durum 2025’te de devam edecek. Stres birikti, enflasyon önümüzde. Öngörülebilirliği henüz yakalayamadık.” diyen Sönmez, 2025’in 2024’ün sorunlarıyla geldiğini ifade etti.

“Sanayi Göçüne Karşıyız”

Türkiye’de yatırım ortamının zayıfladığını belirten Sönmez, “Şirketlerin yurt dışında yatırım yapması ülke için iyi. Ama bir sektör, bir beyin göçü gibi gidiyorsa bu ülke için sıkıntı demek.” ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetiminin orta vadeli planlar açıklaması gerektiğini söyleyen Sönmez, “Türkiye’nin planlanmış yeni nesil bir sanayi politikası yasasına ihtiyacı var.” dedi.

“Ekonomi Yönetimine Güven Azaldı”

TÜRKONFED’in anketine göre her 4 KOBİ’den 3’ü finansmana erişimde zorluk yaşıyor. KOBİ’lerin yüzde 56,4’ü iş hacimlerinin düştüğünü ifade ediyor.

“Ekonomi yönetimine yönelik güven azaldı.” diyen Sönmez, “Türkiye’de ‘potansiyelimiz çok büyük’, ‘coğrafi yapımız’, ‘çevik iş dünyasının önemi’ konuları hep konuşulur. Bunların daha verimli kullanmanın yolu da Anadolu’daki KOBİ’leri güçlendirmekle olur.” dedi.

“Enflasyon-Faiz-Kur Sarmalından Çıkalım”

“Türkiye son birkaç yıldır ‘enflasyon-faiz-kur’ sarmalında. Ücret artışlarının alım gücü ile refaha katkısını artırmak ancak enflasyonun kontrol altına alınması ile mümkün.” diyen Sönmez, yüksek katma değer üretemediğimiz her sürecin ülkeyi asgari ücret ekonomisine mecbur bıraktığını vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.