enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2629
EURO
36,7033
ALTIN
2.978,78
BIST
9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
8°C
İstanbul
8°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

İşte bu yüzden kesinlikle burnunuzu karıştırmamalısınız: İğrenç olmasıyla alakası yok!

İşte bu yüzden kesinlikle burnunuzu karıştırmamalısınız: İğrenç olmasıyla alakası yok!
Advert
23.12.2024 13:27
1
A+
A-

Alzheimer, demansın en yaygın türüdür. Bir Almanya ve Avustralya’daki Western Sydney Üniversitesi’nden araştırma, burun karıştırmanın Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Biomolecules dergisinde yayımlanan çalışma, burun karıştırmanın beyin üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini ve Alzheimer’ın gelişimine katkıda bulunabileceğini belirtiyor.

Araştırmacılar, burun karıştırmanın Alzheimer riskini artırdığına inandıkları iki olası neden açıklıyor. İlk olarak, bakteri ve virüsler parmaklar aracılığıyla buruna girerek beyne yayılabilir. Bu, zararlı mikroorganizmaların beyinle doğrudan temas etmesine yol açabilir. İkinci olarak, burunda bulunan bazı bakteri türleri koruyucu bir işlev görür. Ancak sık sık burun karıştırmak ve sümük çıkarmak bu koruyucu tabakanın zayıflamasına neden olabilir. Bu iki faktör, Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişimini tetikleyebilir.

Her iki faktör de sonuçta burunda ve beyinde altta yatan iltihaplanmayı artırır.

Son araştırmalar, nöroinflamasyonun, yani beyin hücrelerinin iltihaplanmasının Alzheimer’ın gelişmesinde rol oynadığını öne sürüyor. Bazı araştırmalar, özellikle burundan vücuda giren mikroplar gibi dış patojenlerin nöroinflamatuar süreçleri tetikleyebileceğini gösteriyor. Burun, patojenler için ortak bir giriş noktası olabilir.

Almanya’da 1,8 milyondan fazla kişi demansla mücadele ediyor; bunların yaklaşık 1,2 milyonu Alzheimer hastası. Alzheimer, demansın en yaygın türüdür. 2050 yılına kadar Alzheimer hastalarının sayısının 2,8 milyona ulaşması bekleniyor. Her yıl yaklaşık 440.000 kişiye demans teşhisi konuyor ve bunların 300.000’i Alzheimer hastası. Alzheimer teşhisi konan kişiler ortalama yedi yıl yaşıyor. Bu durum, Alzheimer hastalığının etkilerini anlama ve tedavi geliştirme ihtiyacını ortaya koyuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.