Ahmet Davutoğlu, 2009’da AKP milletvekili olarak Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi. 2014’te ise başbakan ve genel başkan oldu. 2016’daki tartışmalı ayrılışının ardından, 2019’da Gelecek Partisi’ni kurdu. 2023 seçimlerinde Millet İttifakı’nda cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olan Davutoğlu, istediğini alamadı. Ancak, CHP listelerinden 10 kişiyi milletvekili olarak Meclis’e taşıdı.
Seçimlerin sonrasında Millet İttifakı’nın dağılmasıyla Davutoğlu, Saadet Partisi ile Meclis’te ortak grup kurdu. Daha sonra, DEVA Partisi ile birleşme girişimleri sonuçsuz kaldı.
Suriye’deki gelişmeler ışığında Davutoğlu, AKP’ye ılımlı mesajlar verdi. Son olarak, davet gelmesi halinde AKP’ye gidebileceğini söyledi.
Davutoğlu’nun bu sözleri siyasi kulisleri hareketlendirdi. Partililerin kendisine AKP’ye geçme yönünde baskı yaptığı öğrenildi. Davutoğlu’nun bazı isimlerin AKP ile temas halinde olduğunu biliyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Selim Temurci ve AKP’lilerle temas kuran İsa Mesih Şahin, Nedim Yamalı ile birlikte dört milletvekilinin daha AKP’ye geçmeye sıcak baktığı biliniyor. Üç milletvekilinin ise bu sürece mesafeli olduğu belirtiliyor.
Davutoğlu’na yönelik bu baskının bir başka nedeninin de parti il başkanları olduğu ifade ediliyor. Seçim sonuçlarından memnun olmayan il başkanları, partinin parçalanmaması için AKP’ye katılmanın en uygun çözüm olduğunu düşünüyor.
Gelecek Partili bir il başkanı, Davutoğlu’nun durumu fark ettiğini ve AKP’ye katılmaya sıcak baktığını söyledi. Davutoğlu’nun etkili bir görev beklese de gerçekçi olmayan beklentileri olmadığını belirtti. İl başkanı, Davutoğlu’nun “Biz dışardayız ama öğrencilerimiz iktidarda” yaklaşımını benimsediğini ifade etti.
İl başkanı, Gelecek Partisi’nin bahar aylarında AKP’ye katılabileceğini veya bunun gerçekleşmemesi halinde milletvekilleri ve il başkanlarının istifa ederek AKP’ye geçebileceğini öne sürdü.