enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1963
EURO
36,8286
ALTIN
2.967,05
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

Vücudun Orkestra şefine dikkat!

Vücudun Orkestra şefine dikkat!
Advert
22.12.2024 07:06
0
A+
A-

Tiroid Hastalıkları: Vücudun Orkestra Şefi

Boynun önünde yer alan tiroit bezi, vücudu yöneten bir orkestra şefi gibidir. Vücut işlevlerini kontrol eden hormonlar salgılar. Tiroid hormonlarının fazla veya az salgılanması çeşitli fiziksel, zihinsel ve duygusal rahatsızlıklara neden olabilir. İhmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Tiroidin Çalışma Şekli

Tiroit bezi T4 ve T3 hormonları üretir. Hipofiz bezi, kanda dolaşan TSH hormonu ile tiroidin ürettiği hormon miktarını ayarlar. Tiroit hormonları vücutta metabolizmayı düzenler.

Tiroidin Görevleri

Tiroit hormonları büyüme, gelişme, kalp atış hızı, üreme ve ruh hali gibi birçok vücut fonksiyonunu etkiler. Ayrıca kilo kontrolü ve kan dengesinde rol oynar.

Tiroid Hastalıkları

Tiroit bezinin fazla veya az çalışmasından kaynaklanan hastalıklar vardır:

Hipotiroidi: Tiroidin az çalışması sonucu ortaya çıkar. Kilo alımı, yorgunluk, kabızlık, üşüme ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtileri vardır.

Hipertiroidi: Tiroidin fazla çalışmasıdır. Kalp çarpıntısı, terleme, kilo kaybı ve aşırı sinirlilik gibi belirtilere neden olur.

Guatr: Tiroit bezinin anormal büyümesidir.

Tiroidit: Tiroit bezinin iltihaplanmasıdır. Hipotiroidi veya hipertiroidiye yol açabilir.

Tiroid Nodülü: Tiroit dokusunda oluşan anormal yumrular veya kitlelerdir.

Tiroid Kanseri: Tiroit hücrelerinin kanserli hale gelmesiyle oluşur.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiroit hastalıkları kolaylıkla teşhis edilebilir. Belirtiler fark edildiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Erken tanı ve tedavi ciddi sağlık sorunlarını önler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.