enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C

Beyin çüremesi nasıl önlenebilir?

Beyin çüremesi nasıl önlenebilir?
Advert
21.12.2024 07:04
0
A+
A-

Beyin Çürümesi: Dijitalleşmenin Tehlikesi

Oxford Sözlüğü, yılın kelimesini “beyin çürümesi” olarak belirledi. Bu ifade, hızlı dijitalleşmenin ve aşırı sosyal medya kullanımının beyin sağlığımız üzerindeki potansiyel tehlikelerine dikkat çekiyor.

Beyin Çürümesi Nedir?

Beyin çürümesi, sosyal medyanın aşırı kullanımının neden olduğu, beynimizin sürekli uyarılmasına ve bilgi bombardımanına maruz kalmasıdır. Bu durum, beynin algılama, odaklanma ve hafıza gibi temel işlevlerine zarar verebilir.

Sosyal Medyanın Etkileri

Dijital bağımlılığın etkileri, özellikle gençlerde endişe vericidir. Sosyal medya kullanımı, anksiyete, depresyon ve yalnızlık hissini tetikleyebilir. Beğeni sayıları ve kusursuz görünen fotoğraflar, özgüveni zedeleyebilir. Ek olarak, sosyal medya platformları, yönlendirmeleri yoluyla sürekli tüketici olma durumuna yol açarak yaratıcılığı ve üretkenliği olumsuz etkileyebilir.

Korunma Yolları

Beyin çürümesine karşı önlem almak mümkündür:

  • Odaklanma alışkanlıkları geliştirmek (kitap okumak, müzik dinlemek)
  • Dijital molalar vermek (teknolojiyi bir kenara koymak)
  • Gerçek ilişkiler kurmak (yüz yüze vakit geçirmek)
  • Çocukların sosyal medya kullanımını sınırlamak
  • Sosyal medya yönlendirmelerine direnmek (bildirimleri kapatmak, kağıt kalem kullanmak)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.