enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Starmer, AB ile yeniden yaklaşıyor

Starmer, AB ile yeniden yaklaşıyor
Advert
24.11.2024 11:49
0
A+
A-

İngiltere-AB İlişkilerinde Yeni Sayfa: Hükümet Yeni Müzakereci İstihdam Ediyor

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmak için hükümetin yeni bir AB müzakerecisi istihdam edeceğini açıkladı.

Kabine Ofisi tarafından duyurulan rol, “ikili ilişkiler ve uluslararası ekonomik konularda birincil danışmanlık” olarak tanımlandı. Müzakereci, Starmer adına görüşmelere katılacak ve gelecek yıl yenilenecek Ticaret ve İşbirliği Anlaşması’nın müzakerelerinden sorumlu olacak.

Başbakan Starmer, İngiltere ile AB arasındaki ilişkileri “yeniden yapılandırma” sözü verdi, ancak bunun Brexit’in geri çevrilmesi anlamına gelmediğini de vurguladı.

İngiltere’nin Sorunlu Ayrılışı: Brexit

İngiltere, 2016’daki bir referandumda AB’den ayrılma kararı aldı. Brexit olarak bilinen bu süreç, uzun müzakereler ve siyasi krizlerin ardından 31 Ocak 2020’de tamamlandı.

Bu ayrılık, ekonomik entegrasyonun sona ermesi, sınır kontrollerinin yeniden uygulanması ve ticaretin karmaşık kurallara tabi olmasıyla yeni bir dönemi başlattı.

Eski bir AB üyesi olarak İngiltere, Brexit’in ardından ulusal egemenlik ve bağımsızlığa odaklanan farklı bir dış politika benimsedi.

Savaşın Gölgesinde Yeniden Ortaklık

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Avrupa’nın güvenlik politikalarını değiştirirken AB ve Birleşik Krallık arasında işbirliği için yeni fırsatlar yarattı.

Brexit sonrası siyasi farklılıklara rağmen, Londra ve Brüksel Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve Ukrayna’ya destek konusunda ortak bir duruş sergiledi.

İngiltere, AB ile koordinasyonlu hareket ederek Ukrayna’ya önemli miktarda askeri ve finansal yardım sağladı. Ancak savaşın yarattığı enerji krizi ve ekonomik zorluklar, iki taraf arasındaki ticaret ve politik gerilimleri yeniden gündeme getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.