Almanya’ya Kaçak Yollarla Gelen Türklerin Sayısı Yükseldi
Almanya’ya kaçak yollarla gelen ve iltica isteyen Türklerin sayısı, Ocak ayı başından Ekim ayı sonuna kadar 27 bin 494’e ulaştı. Ekim ayında ülkeye yasa dışı yollarla giren Türklerin sayısı 2 bin 726 oldu. Bu sayıyla Türkler, Almanya’ya giren Afgan sayısını geride bıraktı. Alman Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) verilerine göre, geçen ay Almanya’ya 7 bin 543 Suriyeli girerken, Türkler ikinci sırada yer aldı. Afganlar ise 2 bin 320 ilticacı ile üçüncü sırayı aldı.
Savaş ve Taliban’dan Kaçış
Afganlar, ülkedeki Taliban rejiminden kaçarak iltica talep ediyor. Suriyeliler, savaş bölgesinden kaçtıklarını belirterek iltica istiyor ve bu iki ülke vatandaşlarının yaklaşık %90’ının iltica talepleri kabul ediliyor. Türkler ise iltica etmekte zorlanıyor. %90’ından fazlası ekonomik nedenlerle Almanya’ya gelip siyasi iltica almaya çalışıyor. Ancak Türklerin iltica taleplerinin %92’si reddediliyor.
Sınır Dışı Edilenler Geri Dönüyor
Türkiye’nin savaş bölgesi olmaması, NATO üyesi olması ve AB’ye tam üye adayı olması nedeniyle Türk vatandaşlarının iltica talepleri onaylanmıyor. Almanya’ya gelmeden önce başka bir AB ülkesine kayıt yaptıranlar oraya iade ediliyor. İlk olarak Almanya’dan iltica isteyen ancak ilticaları reddedilenler ise yasal süreçler bitince Türkiye’ye geri gönderilecek. Geçen yıl Türkiye’ye veya geldiği ilk AB ülkesine gönderilen yaklaşık 4 bin 900 Türk’ün yarısından fazlasının yine yasa dışı yollarla Almanya’ya döndüğü tespit edildi.
Önümüzdeki aylarda Türkiye’ye sınır dışıların hızlanması bekleniyor. Ancak Alman hükümetindeki belirsizlik, iltica süreçlerini de uzatacak.
Yasal Yollarla Gelenler
Türklerin Almanya’ya gelişleri sadece kaçak yollarla değil, yasal yollarla da artıyor. Nitelikli Türkler, nitelikli göçmen yasasından yararlanarak Almanya’ya gelmeye devam ediyor. Türk doktorlar, bu göçmenlerin başında geliyor. Son 10 yılda en az 150 bin Türk, çalışmak için yasal yollarla Almanya’ya geldi. İsviçre, Hollanda, Belçika, Fransa, Avusturya’ya giden Türklerle yurt dışına beyin göçünün ulaştığı rakamlar endişe verici boyutlarda.