Aile Hekimleri Sağlık Bakanlığı’na Seslerini Duyurmak İçin İş Bırakma Eylemi Gerçekleştiriyor
1 Kasım’da yürürlüğe giren yönetmelik, aile hekimleri ve sağlık çalışanları arasında huzursuzluk yarattı. Çalışanlar, yönetmeliğin kendilerini hiçe saydığını ve sahada huzursuzluk yarattığını belirtiyor.
19 Ekim’deki Ankara mitinginde yönetmeliğe yönelik itirazlar dile getirilmesine rağmen, Sağlık Bakanlığı itirazları göz ardı ederek yönetmeliği uygulamaya koydu. Sağlık çalışanları tepkilerini göstermek için iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.
“Sağlık Sistemine Zarar Veriyor”
Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengüçük, Sağlık Bakanlığı’nın tavrını “hodri meydan” olarak nitelendirdi. Mengüçük, yönetmeliğin meslek onurunu zedelediğini ve toplum sağlığına zarar verdiğini vurguladı.
“Hastaneye Başvuru Sınırlaması Tedavi Hürriyetini Engelliyor”
Mengüçük, yönetmelikteki değerlendirme ve ücretlendirme kriterlerinin bilim dışı olduğunu belirtti. “Hastanın aile sağlığı merkezine 6 ay başvurmaması durumunda ücret kesintisi uygulanıyor. Hastaların aile sağlığı merkezi dışındaki sağlık tesislerine başvuruları da sınırlandırılıyor. Bu durum, tedavi hürriyetine müdahale ediyor” dedi.
“İki Hekimin Görüşü ile Yönetmelik Hazırlamak Sağlıklı Değil”
Sağlık Bakanı’nın yönetmelik hazırlarken iki aile hekiminden görüş aldığını hatırlatan Mengüçük, 60 bin çalışanı etkileyen bir konuda sadece iki kişinin görüşünün yeterli olmadığını ifade etti. “Yeni yönetmeliğin hazırlanmasında söz sahibi olmak istiyoruz. Bölgesel ihtiyaçlar ve nüfus yapısı üzerinden yeni bir yönetmelik oluşturulmalı” dedi.
“Şiddet Azalmış Değil”
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hala çözülmediğini belirten Mengüçük, Sağlık Bakanı’nın mevzuatın yeterli olduğunu söylediği gün bile üç şiddet vakası yaşandığını hatırlattı. “Şiddet azalmadı. Sağlık Bakanlığı, çalışanlarının can güvenliğini sağlamak zorunda” diye eleştirdi.