enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5228
EURO
36,1589
ALTIN
2.973,78
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

10 Kasım resmi tatil mi? Hangi güne denk geliyor?

10 Kasım resmi tatil mi? Hangi güne denk geliyor?
Advert
03.11.2024 00:20
1
A+
A-

10 Kasım: Atatürk’ü Anma Günü

10 Kasım, Atatürk’ün vefat ettiği gün, Türkiye genelinde onun anısına ve mirasını yaşatmak amacıyla bir yas günü olarak kabul edilir. Bu gün aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlık ve modernleşme ideallerine olan bağlılığını, Atatürk’ün bu hedeflere ulaşmak için gösterdiği çabaları ve Türk halkının birlik ve beraberliğini vurgular.

10 Kasım Resmi Tatil mi?

10 Kasım tarihi resmi tatil takviminde yer almamaktadır. Ancak Türkiye’de ulusal yas günü olarak kabul edilir. Bu günde ülke genelinde resmi törenler düzenlenir ve Atatürk için saygı duruşunda bulunulur. Okullarda ve eğitim kurumlarında da Atatürk’ün hayatı ve eserleri hakkında etkinlikler gerçekleştirilir.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 10 Kasım günü saat 09:05’te ülke genelinde bir dakikalık saygı duruşu yapılacak ve sirenler çalınacak.

Atatürk Sözleri

  • “Ben diktatör değilim. Benim kuvvetim olduğunu söylüyorlar, evet, bu doğrudur. Benim arzu edip de yapamayacağım bir şey yoktur. Çünkü ben zorâki ve insafsızca hareket etmesini bilmem. Bence diktatörlük, diğerlerini râm edendir. Ben kalpleri kırarak değil, kazanarak hükmetmek isterim.”
  • “Ben istese idim derhâl askerî bir diktatörlük kurardım ve memleketi öyle idâreye kalkışırdım. Fakat ben istedim ki, milletim için modern bir devlet kurayım.”
  • “Benim adım ‘çok içer’ diye çıkmıştır. Filhakîka ben, öteden beri içerim. Fakat istediğim zaman bunu keserim; karıştırmam. İçki, sâdece benim keyfim içindir. İçki yüzünden vazîfemi bir an geri bıraktığımı hatırlamıyorum.”
  • “Çocukluğumdan beri bir tabiatım vardır, oturduğum evde ne ana, ne kızkardeş, ne ahbapla bulunmaktan hoşlanmam. Ben, yalnız ve bağımsız olmayı, çocukluktan kurtulduğum günlerden başlayarak daima tercih etmiş ve sürekli olarak öyle yaşamışımdır.”
  • “Beni görmek demek, behemahal (mutlaka) yüzümü görmek değildir. Benim düşüncelerimi, benim duygularımı anlıyorsanız bu kâfîdir (yeterlidir).”
  • “Orduya ilk katıldığım günlerde, bir arap binbaşısının ‘kavm-i necip evladına sen nasıl kötü muamele yaparsın’ diye tokatladığı bir anadolu çocuğunun iki damla gözyaşında Türklük şuuruna erdim. Onda gördüm ve kuvvetle duydum. Ondan sonra Türklük benim derin kaynağım, en derin övünç membaım oldu. Benim hayatta yegane fahrim, servetim, Türklükten başka bir şey değildir.”
  • “Milletim beni nereye isterse oraya gömsün. Yeter ki beni unutmasın.”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.