enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2863
EURO
37,0253
ALTIN
3.028,14
BIST
8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

İkinci çözüm süreci çağrısı AKP, CHP ve MHP oylarını işte böyle etkiledi

İkinci çözüm süreci çağrısı AKP, CHP ve MHP oylarını işte böyle etkiledi
Advert
26.10.2024 12:07
2
A+
A-

Terör ve Açılım Anketi: MHP ve CHP’de Büyük Oy Kaybı

Yakın zamanda gerçekleştirilen bir anket, MHP ve CHP Genel Başkanlarının tartışmalı açıklamalarının ardından oy oranlarında önemli düşüşler olduğunu ortaya koydu.

MHP’nin Oyu Düştü

MHP’nin oyu, kararsız seçmenler dağıtıldığı zaman %7,5’e geriledi. Enstitünün geçen ayki anketinde MHP’nin oyu %11,7’ydi. Bu 4,2 puanlık gerileme, MHP’nin seçmenlerinin üçte birinden fazlasını kaybettiğini gösteriyor.

CHP de Oy Kaybetti

CHP de benzer bir oy kaybı yaşadı. CHP’nin oyu, kararsız seçmenler dağıtıldığında, %26,9 olarak ölçüldü. Enstitünün Eylül araştırmasında %32,7 ile birinci parti olan CHP’de 5,8 puanlık bir erime söz konusu. Bu gerileme, CHP’nin geçen aydaki seçmenlerinin %17,8’ini kaybettiği anlamına geliyor.

Bahçeli ve Özel’in Açıklamalarına Tepki

Anket, halkın MHP Genel Başkanı Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarıyla ilgili görüşlerini de araştırdı. Bahçeli’nin Öcalan’ın Meclis’te konuşma yapması önerisi, halkın %73,5’i tarafından karşılandı. Bahçeli’nin sözlerine destek verenlerin oranı ise sadece %18,2.

Özel’in “Kürtlere vaadi” içeren sözlerine destek verenlerin oranı %19,5’te kalırken, karşı çıkanların oranı %73,2. İlginç bir şekilde, iki genel başkana kendi seçmenlerinden de destek çok düşük. Bahçeli’nin çıkışına MHP seçmenlerinin %67,1’i karşı çıkarken, Özel’in açıklamasına CHP seçmenlerinin %70,3’ü karşı çıkıyor.

AKP Oy Kazanıyor

AKP’nin oyu, kararsız seçmenler dağıtıldığında, %32,1’e ulaştı. Geçen ay %28,9 oy oranıyla ikinci olan iktidar partisi, 3,2 puanlık artış ve CHP’deki 5,8 puanlık gerileme sonucunda CHP’den birinciliği geri aldı.

Zafer Partisi Barajı Geçti

AKP’nin iktidar bedelini MHP’ye yüklediği anlaşılıyor. Bu yükün MHP’deki eritici etkisi ve CHP’nin aldığı pozisyon, iki muhalif milliyetçi partiye olan ilgiyi artırdı.

Geçen ay Enstitünün araştırmasında, kararsızlar dağıtıldığında, %4,7 olan Zafer Partisi, %8,4’e yükselerek ulusal barajın üzerine çıktı. Ayrıca, geçen ayki araştırmada, kararsızlar dağıtıldığında, %3,6 olan İYİ Parti, %6,2’ye yükseldi. Bu, geçen aya göre Zafer Partisi’nin oylarını %78,7, İYİ Parti’nin ise oylarını %72,2 arttırdığı anlamına geliyor.

Bu, MHP’nin artık en büyük seçmen desteğine sahip milliyetçi parti pozisyonunu ilk defa kaybetmesi anlamına geliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.