enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2646
EURO
36,9922
ALTIN
2.993,88
BIST
8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C

Doğum ilacı mucizesi: Beyin hastalıklarına çare olabilir mi?

Doğum ilacı mucizesi: Beyin hastalıklarına çare olabilir mi?
Advert
23.10.2024 08:08
2
A+
A-

Beyin Temizliği: Yeni Bir Umut

Sağlıklı bir beyinde, sinir hücreleri arasındaki iletişim sırasında oluşan atık proteinler, beyin-omurilik sıvısıyla temizlenir. Ancak Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarda bu temizleme sistemi bozulur ve zararlı proteinler beyinde birikerek sinir hücrelerine zarar verir.

2012’de keşfedilen “glifatik sistem”, beyin-omurilik sıvısını lenfatik sisteme taşıyarak beyindeki atıkları temizleyen bir mekanizmadır. Lenfanjion damarları, bu sistemin temel yapı taşlarından biridir ve beyin-omurilik sıvısını lenfatik sisteme iten küçük pompalara benzer.

Son araştırmalar, yaşla birlikte bu pompaların etkinliğinin azaldığını ve bunun beyinde atık birikimine yol açtığını göstermiştir.

Doğum İlacıyla Beyin Temizliği

Araştırmacılar, yaşlı farelerde bu pompaları yeniden etkinleştirmek için hamilelik sırasında doğum başlatmak için kullanılan bir ilaç kullandılar. İlaç, lenfanjion damarlarını genç farelerinkine benzer şekilde çalıştırdı ve beyin-omurilik sıvısının daha verimli bir şekilde temizlenmesini sağladı.

Bu bulgu, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklar için yeni bir tedavi yöntemi sunabilir. Halihazırda güvenli olduğu bilinen bir ilacın kullanılması, bu yaklaşımın insanlarda da uygulanabilirliğini artırıyor.

Rochester Üniversitesi’nden araştırmacı Douglas Kelley, bu damarların cilt yüzeyine yakın olmasının müdahale için uygun bir hedef olduğunu vurguladı. Kelley, bu yaklaşımın diğer tedavi yöntemleriyle birleştirildiğinde yeni tedavi seçenekleri sunabileceğine inanıyor.

Geleceğe Bakış

Bu sonuçlar umut verici olsa da, bu yaklaşımın insanlarda da aynı etkiyi gösterip göstermediğini kesin olarak belirlemek için daha fazla araştırma gerekiyor. Bilim insanları, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde yeni yollar aramaya devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.