enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2308
EURO
37,0045
ALTIN
3.022,06
BIST
8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C

Otururken kilo vermek mi? İmkansız sanıyorduk, ta ki bunu öğrenene kadar…

Otururken kilo vermek mi? İmkansız sanıyorduk, ta ki bunu öğrenene kadar…
Advert
21.10.2024 12:42
2
A+
A-

Otururken Kilo Verme: Kas Gücünün Önemi

Kilo vermek genellikle diyet, yaşam tarzı değişiklikleri ve egzersiz ile sağlanır. Ancak, uzun süre oturmanın kilo vermeyi zorlaştırdığı düşünülüyordu. Son araştırmalar, baldırda bulunan “soleus kası”nın farklı çalıştığını ve metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı.

Soleus Kası ve Çalışma Şekli

Vücudumuzda 640’tan fazla kas vardır ve çoğu spor sırasında aktif değildir. Soleus kası diz altından topuğa kadar uzanan bir kastır. Bu kasın özelliği, doğru çalıştırıldığında metabolizma üzerinde etkili olmasıdır.

Houston Üniversitesi’nden araştırmacılar, soleus kasının normalde diğer kaslardan farklı olarak glikojen yerine kan şekeri ve yağları parçaladığını keşfetti. Bu, kasın dayanıklılığını artırırken metabolizmanın daha uzun süre aktif kalmasını sağlar. Araştırmacı Marc Hamilton, “Bu bulgu, sağlığımızı iyileştirmenin yeni bir yolu” diyor.

Otururken Kilo Verme Egzersizi

Normalde ayakta dururken veya yürürken aktifleşen soleus kası, otururken de çalıştırılabilir. “Soleus Push-Up (SPU)” adı verilen egzersiz şu şekilde yapılır:

  • Ayakları yere düz basın ve bacak kaslarını gevşetin.
  • Ayakların ön kısmını yerde tutarken topukları kaldırın.
  • Topukları mümkün olduğunca yükselttikten sonra rahatça serbest bırakın ve tekrar yere dokundurun.

Bu hareket baldır kasını kısaltırken soleus kasını aktifleştirir.

Soleus Şınavının Faydaları

Soleus şınavı uygulayan bazı denekleri inceleyen araştırmacılar etkileyici sonuçlar elde etti. Egzersiz kan şekeri seviyelerini %52 iyileştirirken, insülin ihtiyacını %60 azalttı ve yağ metabolizmasını iki katına çıkardı. Bu etkiler yaklaşık üç saat sürdü. Araştırma ekibi, soleus kasının doğru çalıştırıldığında tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve obeziteyi önleyebileceğini öne sürüyor.

Bu yöntemin düzenli egzersiz veya sağlıklı beslenme yerine geçmediğini unutmayın. Ancak, uzun süre oturanlar için soleus kasının aktivasyonu sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.