EDF, Fessenheim’ın Arta Kalan Malzemelerini Yeniden Kullanacak
Fransız enerji şirketi EDF, Fessenheim nükleer santralinin kapatılmasının ardından, santralden arta kalan malzemeleri çatal-kaşık takımına, tencerelere ve kapı kollarına dönüştürecek.
Euronews’e göre, bu, Fransa’nın yemek masalarının radyoaktif çatal bıçak takımlarıyla dolacağı anlamına gelmiyor. Şirket, sadece “çok düşük seviyeli radyoaktif” metallerin dökme demir veya çeliğe dönüştürüleceğini belirtti. Geri kalan malzemeler nükleer atık işleme tesislerine gönderilecek.
EDF’nin Fessenheim tesisinin eski müdürü Laurent Jarry, “Bu sayede 40 yıllık bir süre zarfında 500.000 ton düşük seviyeli radyoaktif metal işlenebilecek” dedi.
Düşük Seviyeli Radyoaktif Metaller
Düşük seviyeli radyoaktif metaller, genellikle nükleer tesislerin sökülmesinden veya işletilmesinden ya da doğal radyoaktif malzemeler kullanan endüstrilerden gelir. Bu malzemelerden kurtulmak, üreticiler için bir sorun teşkil ediyordu çünkü alternatif bir çözüm bulunamadığında uzun süreli depolanması için ödeme yapmaları gerekiyordu.
EDF’nin planı Fransa için bir ilk olsa da İsveç, Almanya ve ABD, metalleri yeniden kullanmak üzere külçe haline getirmeden önce radyoaktivitelerinden “arındırmak” için benzer teknikler kullanıyor.
Halk Oylaması ve Muhalefet
Halk, Şubat 2025’e kadar projeyi oylayabilecek. Ancak herkes radyoaktif maddelerin yeniden kullanılmasından yana değil. Nükleer karşıtı kampanyacılar, radyoaktivite maruziyetinin zararsız bir eşiğinin olmadığını ve herhangi bir dozun insan sağlığı için risk taşıdığını savunuyor.
Bu nedenle, geri dönüşüm tesisinin hayata geçirilebilmesi için Fransız halk sağlığı yasasının değiştirilmesi gerekecek.