enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2890
EURO
37,2177
ALTIN
2.989,60
BIST
8.965,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Everest’e tırmanmıştı: 100 yıl sonra ayağı bulundu

Everest’e tırmanmıştı: 100 yıl sonra ayağı bulundu
Advert
11.10.2024 16:25
2
A+
A-

Andrew Comyn “Sandy” Irvine ve George Mallory, Haziran 1924’te Everest’e tırmanış girişiminde ortadan kaybolmuştu. Mallory’nin bedeni bulunmuştu ancak Irvine’inki hâlâ gizemini koruyordu.

Geçtiğimiz ay, National Geographic belgeseli çeken bir dağcı ekibi, eriyen bir buzulun ortaya çıkardığı bir ayağa rastladı. Ekip lideri Jimmy Chin, keşfi “derin ve duygusal” olarak nitelendirdi.

İnsanlar yıllardır Irvine ve Mallory’nin Everest’e tırmanan ilk kişiler olup olmadığını merak ediyordu. Irvine’in tırmanış sırasında Mallory ile birlikte, içinde pozlandırılmamış film bulunan bir kamera taşıdığı söyleniyordu.

National Geographic’e göre İngiliz yetkililer, kimliği DNA testiyle doğrulamaya çalışıyor. Ancak ekip, botun içindeki çorapta “AC Irvine” yazısı bulunduğu için çorabın Irvine’e ait olduğundan oldukça emin.

Keşif, ekibin Everest’in kuzey yüzündeki Central Rongbuk Buzulu’ndan Eylül ayında inişi sırasında gerçekleşti.

Irvine, kaybolduğunda 22 yaşındaydı ve bir asırdır dağcıları büyüleyen bu keşif gezisinin en genç üyesiydi. Irvine ve Mallory, en son 8 Haziran 1924’te zirveye doğru yolda canlı olarak görülmüşlerdi. Mallory’nin bedeni 1999’da bir Amerikalı dağcı tarafından bulunmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.