Teşvik sisteminde köklü bir değişiklik planlanıyor. Yeni sistemde kalkınma ajansları kilit rol oynayacak.
Yatırım ihtiyaçları ajanslar aracılığıyla belirlenecek. Bazı teşvik unsurları kaldırılacak, bazıları ise oranlarında düzenlemeye gidilerek revize edilecek.
Yeni teşvik sistemi, bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefliyor. Sayıları 26’ya ulaşan kalkınma ajansları, sistemin temelini oluşturacak.
Yeni dönemde teşvik sistemi, “Türkiye Yüzyılı Yatırım Hamlesi” ile hayata geçirilecek. İlk adım, yüksek teknoloji ürünleri üretecek girişimcilere 30 milyar dolarlık kaynak aktarılması hedefleyen HIT-30 programı ile atıldı.
Kalkınma ajansları, yatırım ihtiyaçlarını ve öncelikli sektörleri belirleyip Bakanlığa iletecek. Bölgesel bazda yatırım alanları bu veriler değerlendirildikten sonra netleştirilecek.
Mevcut sistemde uygulanan bazı vergi, prim ve faiz indirimleri yeni düzenlemeyle kaldırılacak. Diğerlerinin miktarları bölge ve sektöre bağlı olarak ayarlanacak.
Hibe desteği, yalnızca yerli ürün kullanarak yatırım yapanlara sağlanacak.
Mevcut sistem dört ana kategoriye ayrılmış durumda: Genel Teşvikler, Öncelikli Yatırım Konuları, Stratejik Yatırımlar ve Bölgesel Teşvikler. Yeni düzenlemelerde belirli revizyonlarla bu yapı devam edecek.
HIT-30, Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamındaki teşviklerden faydalanıyor. Genel Teşvik Sistemi, teşvik edilmeyecek yatırım konuları dışındaki tüm yatırımları kapsıyor.
Yatırım projelerine şu anda 9 farklı destek sağlanıyor: KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği, Faiz veya Kar Payı Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi ve KDV İadesi.
Türkiye’de 26 bölgesel kalkınma ajansı bulunuyor. Bu ajanslar, bölgesel kalkınma faaliyetlerini yürüten kuruluşlardır.