enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2895
EURO
37,2407
ALTIN
2.987,92
BIST
8.954,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Sıra dışı bir keşif: Altın bulduğunu sandı ama çok daha değerli çıktı

Sıra dışı bir keşif: Altın bulduğunu sandı ama çok daha değerli çıktı
Advert
26.09.2024 14:38
1
A+
A-

Başlık: Altın Külçesi Sandığı Meteor

David Hole, bulduğu kayayı eve götürdü ve içini açmak için çok uğraştı. Avustralya’nın ünlü Goldfields bölgesindeydi ve kayanın bir altın külçesi olduğuna inanıyordu.

Testere, öğütücü, matkap ve hatta asit kullandı. Ama hiçbir şey işe yaramadı, balyoz bile kayayı kıramadı. Çünkü Hole’un bulduğu şey altın külçesi değildi.

Yıllar sonra, Hole’un kayasının aslında bir meteor olduğu ortaya çıktı. Melbourne Müzesi’nden jeolog Dermot Henry, “Heykel gibi oyulmuştu, çukurlarla kaplıydı,” dedi. “Atmosferden geçerken şekilleniyor; dış yüzeyleri eriyor ve özgün formlarını alıyorlar.”

Hole, kayayı açamadı ama merakı onu Melbourne Müzesi’ne götürdü. Henry, “Birçok meteor benzeri kayaya baktım,” dedi. 37 yıllık kariyerinde binlerce taş incelediğini, ancak sadece ikisinin meteor olduğunu belirtti.

Birch, “Bu kayayı Dünya’da bulsaydınız, bu kadar ağır olmazdı,” dedi.

Araştırmacılar, meteora bulunduğu yere yakın olan Maryborough adını verdiler ve 4,6 milyar yıllık olduğunu söylediler. 17 kilogramlık meteoru dilimlediklerinde, yüksek oranda demir içerdiğini ve sıradan bir H5 kondrit olduğunu buldular. İçinde kristalleşmiş damlacıklar vardı.

Henry, “Meteorlar, uzayın ekonomik yollarından biri. Güneş Sistemimiz, Dünya’nın yaşı ve kimyası hakkında bilgi veriyorlar,” dedi. Bazılarının amino asitler içerdiğini, bazılarının ise yıldız tozu barındırdığını ve elementlerin ve yıldızların evrimi hakkında ipuçları sunduğunu belirtti.

Araştırmacılar, meteorun nereden geldiğini ve Dünya’da ne kadar zamandır bulunduğunu bilmiyorlar. Muhtemelen asteroit kuşağından gelip Mars ile Jüpiter arasında çarpışarak Dünya’ya düşmüştür.

Karbon tarihleme, meteorun Dünya’da 100 ila 1.000 yıldır bulunduğunu gösteriyor. 1889 ile 1951 arasında bu çarpışma ile örtüşen meteor gözlemleri kaydedildi.

Maryborough meteoriti, Avustralya’nın Victoria eyaletinde bulunan sadece 17 meteoritten biri. 2003’te bulunan 55 kilogramlık dev kondritik kütleden sonra ikincisi.

Henry, “Bu, Victoria’da bulunan 17. meteorit. Oysa altın külçesi sayısız kez bulundu,” diyerek meteorların nadirliğine vurgu yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.