enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2895
EURO
37,2407
ALTIN
2.987,92
BIST
8.954,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Kutuplarda hayatta kalma mücadelesi: ‘Kıyamet Günü Buzulu’ tehlikesi

Kutuplarda hayatta kalma mücadelesi: ‘Kıyamet Günü Buzulu’ tehlikesi
Advert
25.09.2024 18:19
2
A+
A-

Antarktika’nın Kıyamet Günü Buzulu Tehlike Altında

Antarktika Buz Tabakası, küresel deniz seviyelerini yükselterek endişe verici bir hızla eriyor. Özellikle, İngiltere büyüklüğündeki Thwaites Buzulu, çöküşü gezegen için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğinden dolayı “Kıyamet Günü Buzulu” olarak biliniyor.

Britanya Antarktika Araştırması’ndan (BAS) bilim insanları, Thwaites Buzulu’nun son 30 yılda geri çekilme hızının arttığını ve bu artışın devam edeceğini açıkladı. Ekip, buzulun bazı bölgelerinde 2.000 metreden daha kalın olmasına rağmen, denize akan buz hacminin son yıllarda iki katından fazla arttığını belirtti.

Thwaites Buzulu’nun çökmesi, deniz seviyesini 65 santimetre yükselterek ciddi küresel sonuçlara yol açabilir.

Buzulları Kalınlaştırma Projesi

Antarktika’daki buzullar hızla erirken, bilim insanları Arktik’te buzulları kalınlaştırma konusundaki iddialı projeler üzerinde çalışıyor. İngiliz şirketi Real Ice, bu yılın başlarında Kanada’nın Kuzey Kutbu’nda buz tabakalarını kalınlaştırma denemeleri yaptı. Proje, deniz suyunu pompalayarak buz tabakalarının üzerine donmuş su katmanları eklemeyi içeriyor.

İlk testlerde, buz tabakasının alt tarafında 25 santimetre kalınlığında ek buz tabakası oluştuğu gözlemlendi.

Thwaites Buzulu’nun erimesi ve Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzlarının yok olması, iklim değişikliğinin en yıkıcı sonuçlarından biri olabilir. Ancak bilim insanları, buzulları kalınlaştırma gibi yenilikçi çözümlerle bu süreci yavaşlatmayı ve gezegenin dengesini korumayı hedefliyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.