Göz rengi, aslında gözlerdeki pigmentlerin yoğunluğuna ve dağılımına bağlı olarak oluşur. Alman Oftalmoloji Derneği’nin yaptığı çalışmaya göre, gözlerdeki pigment oranındaki farklılıklar bazı sağlık durumlarının habercisi olabilir. Örneğin, açık renkli gözlerin (mavi, yeşil gibi) bazı göz hastalıklarına daha yatkın olabileceği, koyu renkli gözlerin ise başka hastalıklarla ilişkili olabileceği belirtiliyor.
Alman Oftalmoloji Derneği’nden yapılan bir çalışmanın sonucu duyan herkesi şaşırtıyor. Göz renklerindeki farklık bazı hastalıkları gün yüzüne çıkarabiliyor. Yapılan açıklamaya göre gözlerdeki pigment oranının bazı ipuçlarının takibini sağladığı belirtiliyor.
Bir araştırmaya göre, göz rengini belirleyen melanin oranı göz hastalıklarında önemli rol oynuyor. Açık renkli gözlerde ışığa duyarlılık ve tümör riski ile retina kireçlenmesi riski fazla. Koyu renkli gözlerde ise katarakt ve kornea nakli reddi oranı daha yüksek.
Alman Oftalmoloji Derneği (DOG) uzmanları ile Köln Üniversitesi Hastanesi Oftalmoloji Merkezi Direktöre Claus Cursiefen, gözdeki melaninin her zaman kahverengimsi bir rengi olduğunu belirtti ve “Yeşil ile mavi gözlerde bu pigment azdır ya da yoktur” dedi.
Göz renklerindeki farklılıklar, genetik faktörler ve melanin pigmentinin dağılımıyla ilgilidir. Göz rengi, birçok farklı genin etkileşimi sonucu oluşur. Özellikle OCA2 ve HERC2 genleri, melanin üretimini ve dağılımını etkileyerek göz rengini belirler. Bu genlerdeki varyasyonlar, göz rengindeki farklılıkları açıklar.
Melanin, gözün irisinde bulunan pigmenttir. Melanin, gözün iris tabakasında bulunur ve iki ana türü vardır: eumelanin (kahverengi ve siyah tonları) ve pheomelanin (kırmızı ve sarı tonları). Melanin miktarı ve türü, göz rengini etkiler. Örneğin, fazla melanin içeren gözler kahverengi görünürken, daha az melanin içeren gözler mavi veya yeşil olabilir.
Melanin miktarı ne kadar fazlaysa göz rengi o kadar koyu olur. Melanin az olduğunda ise göz rengi daha açık olur. Kahverengi gözler, yüksek melanin seviyesine sahipken, mavi gözler düşük melanin seviyesine sahiptir.
Genetik mutasyonlar, göz renginde çeşitlilik yaratabilir. Örneğin, heterokromi durumunda, bir kişinin iki gözü farklı renklerde olabilir ya da bir göz içinde farklı renkler görülebilir. Bu durumlar genetik mutasyonlardan veya doğuştan gelen anormalliklerden kaynaklanabilir.
Göz rengi, kişilikle ilgili ipuçlarını ortaya çıkarabilir:
Açık Kahverengi: Eğlenceyi seven, ilgili ve uyumlu kişiler.
Ela: Maceracı, pozitif ve uyumlu kişiler.
Mavi-Gri: Güçlü, zeki ve nazik kişiler.
Mavi: Dengeli, içsel gücü yüksek ve kendini ifade etmekte zorlanan kişiler.
Yeşil: Gizemli, zeki ve meraklı kişiler.