DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Dünya çapında 9 günlük sarsıntı… Dağ çöktü ‘Mega-Tsunami’ çıktı!

Dünya çapında 9 günlük sarsıntı… Dağ çöktü ‘Mega-Tsunami’ çıktı!
Advert
13.09.2024 10:04
3
A+
A-

Grönland’daki Mega-Tsunami, Dünyayı 9 Gün Sarsıyor

Bir dağın zirvesinin denize çökmesi sonucu oluşan mega-tsunami, bilim insanlarını şaşkına çevirdi ve Dünya’yı dokuz gün boyunca salladı. Eylül 2023’te, küresel sismik sensörler, kaynağı uzun süre bilinmeyen gizemli sinyaller kaydetti.

Araştırmalar, Dickson Fiyordu’nda meydana gelen devasa bir heyelanın izlerini taşıdığını ortaya koydu. Buzulun erimesi, yamacın ağırlığına dayanamayarak dağın çökmesine neden oldu. 25 milyon metreküplük kaya kütlesinin suya çarpması, 200 metre yüksekliğinde bir dalga yarattı.

Dar fiyorda sıkışan bu muazzam dalga, ileri geri hareket ederek dokuz gün süren gizemli sarsıntılara yol açtı. Bilim insanları, iklim değişikliğinin Grönland’daki buzulların erimesine yol açtığını ve benzer heyelanları daha sık hale getirdiğini düşünüyor.

Gizemi çözmek için uluslararası bir ekip ve Danimarka Donanması işbirliği yaptı. Sismik sinyallerin bir depremden farklı olduğu ve “tanımlanamayan sismik cisim” olarak adlandırıldığı anlaşıldı. İnternet üzerinden tartışmalar, sinyalleri nihayetinde mega-tsunamiye bağladı.

Uydu görüntüleri ve olay öncesi fotoğraflar, dağ çökmelerine ilişkin ipuçları sağladı. Mega-tsunami, fiyordda sıkışarak enerjisini dışarı atamadı ve dokuz gün boyunca gidip geldi.

Bilim insanları, olayı iklim değişikliğinin bir sonucu olarak yorumluyor. Grönland’ın erimeye devam etmesi, benzer olayları daha yaygın hale getirebilir. Neyse ki, olay sırasında fiyorda herhangi bir yolcu gemisi bulunmuyordu.

Bu olay, iklim değişikliğinin Dünya’yı etkileme biçimine dair erken bir uyarı olarak görülebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.