DOLAR
34,0756
EURO
38,0651
ALTIN
2.834,29
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Gıda paketlerindeki ‘e’ işareti bize ne söylüyor? İşte anlamı

Gıda paketlerindeki ‘e’ işareti bize ne söylüyor? İşte anlamı
Advert
11.09.2024 11:58
3
A+
A-

Paketlerdeki ‘e’ İşareti Hakkında

Süt, çikolata veya paketli herhangi bir ürünü aldığınızda, genellikle ürünün ağırlığının yanında “e” işaretini görürsünüz. Paketlerde bulunan besin değerleri, barkodlar ve çeşitli logolar arasında, bu sembolün anlamı genellikle bilinmez.

Ancak gramajın yanında bulunan “e” işareti, neredeyse tüm ürünlerde görebileceğiniz bir detaydır. Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından firmalara zorunlu tutulan bu sembol, paketin üretim standartları ve içindeki ürünün belirtilen ağırlığa yakın olduğunu garanti eder.

Bu sembol, Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak ürünün belirtilen ağırlığının tolerans sınırları içinde olduğunu gösterir. Başka bir deyişle, paketin içindeki ürün miktarının, ambalaj üzerinde yazan miktara çok yakın bir değerde olduğunu garanti eder.

Yasal düzenlemelere göre, firmalar sattıkları paketli ürünlerin ağırlıklarını müşterinin görebileceği şekilde paketin üzerinde belirtmek zorundadır. Ancak her bir ürünü tek tek tartmak oldukça zahmetli ve zaman alıcı bir işlem olur. Bu nedenle firmalar genellikle farklı bir yöntem kullanır.

Aynı üretim hattından çıkan rastgele birkaç ürünü tartarak bu ürünlerin ortalama ağırlığını hesaplarlar ve bu ortalama değeri ambalaj üzerine yazarak müşterilere sunarlar. Bu yöntem süreçleri kolaylaştırırken ürünün ağırlığına dair güvenilir bir bilgi sağlar.

Paketlerde yer alan “e” işareti, tüketicilere ürünün özel olarak tek tek tartılmadığını ve bu nedenle belirtilen gramajda küçük sapmaların olabileceğini gösterir. Bu sembol, ürünün standart üretim sürecinde ortalama bir ağırlık üzerinden paketlendiğini ve ufak gramaj farklarının normal olduğunu ifade eder.

Örneğin, 130 gram olarak belirtilen bir çikolatanın arkasındaki “e” işareti, çikolatanın hassas bir tartıya koyulması durumunda 135 gram veya 125 gram gibi küçük farklılıklar gösterebileceğini ifade eder. Bu sembol, ürünün belirtilen gramajının tolerans sınırları içinde olduğunu belirtir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.