enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Covid’in beyin üzerindeki korkunç etkisi ortaya çıktı

Covid’in beyin üzerindeki korkunç etkisi ortaya çıktı
Advert
10.09.2024 10:47
5
A+
A-

COVID-19 Pandemisi Gençlerin Beyinlerini Erken Yaşlandırmış Olabilir

Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, COVID-19 pandemisinin ergenlerde beyin gelişimi üzerinde beklenmedik değişikliklere yol açarak beyin olgunlaşmasını hızlandırmış olabileceğini ortaya koydu.

Beyinler Daha Hızlı İnceldi

Araştırmacılar, 2018’de başlayan bir çalışmada, dokuz ila 17 yaşları arasında 160 gencin beyinlerini takip etti. Ancak pandemi nedeniyle takip taramaları 2021’e kadar ertelendi ve araştırmacılar odaklarını pandeminin beyin gelişimine etkisine kaydırdı.

Beyin olgunlaşmasını ölçmek için beynin dış tabakası olan serebral korteksin zaman içinde ne kadar inceldiğini araştırdılar. Pandemi sonrası veriler, ergenlerin beyinlerinin, özellikle kızlarda beklenenden daha hızlı inceldiğini gösterdi. Genel olarak, kızların beyin gelişimi ortalama 4,2 yıl hızlandı, erkeklerde ise bu süre 1,4 yıl oldu.

Stresten Kaynaklanmış Olabilir

Araştırmacılar, hızlandırılmış kortikal incelmenin geçmişte travma, stres ve çocuklukta ihmalle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Bu da araştırmacıları bu beyin değişikliklerinin kapanmaların stresinden kaynaklandığına inanmaya yöneltiyor.

Kalıcı Olmayabilir

Araştırmacılar, bir kez incelmiş serebral korteksin tekrar kalınlaşmasının pek mümkün olmadığını, ancak gençlerin normal sosyal hayata dönmesiyle incelmenin yavaşlayabileceğini düşünüyor.

Sonuçlar

Bu çalışma, kapanmaların öngörülmeyen sonuçlarından birine işaret ediyor. Akademik performansta bozulma ve artan ruh sağlığı sorunlarının yanı sıra, pandemi ergenlerin beyin gelişimini de etkilemiş olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.