COVID-19 Pandemisi Gençlerin Beyinlerini Erken Yaşlandırmış Olabilir
Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, COVID-19 pandemisinin ergenlerde beyin gelişimi üzerinde beklenmedik değişikliklere yol açarak beyin olgunlaşmasını hızlandırmış olabileceğini ortaya koydu.
Beyinler Daha Hızlı İnceldi
Araştırmacılar, 2018’de başlayan bir çalışmada, dokuz ila 17 yaşları arasında 160 gencin beyinlerini takip etti. Ancak pandemi nedeniyle takip taramaları 2021’e kadar ertelendi ve araştırmacılar odaklarını pandeminin beyin gelişimine etkisine kaydırdı.
Beyin olgunlaşmasını ölçmek için beynin dış tabakası olan serebral korteksin zaman içinde ne kadar inceldiğini araştırdılar. Pandemi sonrası veriler, ergenlerin beyinlerinin, özellikle kızlarda beklenenden daha hızlı inceldiğini gösterdi. Genel olarak, kızların beyin gelişimi ortalama 4,2 yıl hızlandı, erkeklerde ise bu süre 1,4 yıl oldu.
Stresten Kaynaklanmış Olabilir
Araştırmacılar, hızlandırılmış kortikal incelmenin geçmişte travma, stres ve çocuklukta ihmalle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Bu da araştırmacıları bu beyin değişikliklerinin kapanmaların stresinden kaynaklandığına inanmaya yöneltiyor.
Kalıcı Olmayabilir
Araştırmacılar, bir kez incelmiş serebral korteksin tekrar kalınlaşmasının pek mümkün olmadığını, ancak gençlerin normal sosyal hayata dönmesiyle incelmenin yavaşlayabileceğini düşünüyor.
Sonuçlar
Bu çalışma, kapanmaların öngörülmeyen sonuçlarından birine işaret ediyor. Akademik performansta bozulma ve artan ruh sağlığı sorunlarının yanı sıra, pandemi ergenlerin beyin gelişimini de etkilemiş olabilir.