enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Maymun Çiçeği salgınının merkezi Kongo’da acil durum devam ediyor

Maymun Çiçeği salgınının merkezi Kongo’da acil durum devam ediyor
Advert
30.08.2024 12:53
1
A+
A-

Maymun Çiçeği Virüsü Kongo’da Yıkıcı Etkiler Gösteriyor

Maymun çiçeği virüsü, Kenya, Nijerya ve Güney Afrika gibi Afrika’daki ülkelerin yanı sıra İsveç ve Tayland’a kadar yayıldı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgını küresel sağlık acil durumu ilan etti.

Kongo’nun doğusunda, virüs, çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş milyonlarca insanın yaşadığı şehirlerde, köylerde ve aşırı kalabalık kamplarda hızla yayılıyor. New York Times’ın bölgedeki bir hastaneyi ziyaret etmesi, virüsün yıkıcı etkilerine ışık tuttu. Hastanedeki hastalar, bacaklarındaki ve kasıklarındaki döküntüler nedeniyle yürümekte güçlük çekiyorlardı.

Yüksek ateş ve baş ağrısı çeken hastalar, şişmiş boğazları nedeniyle nefes almakta, yemek yemekte ve içmekte zorlanıyorlardı. Hastalık, özellikle halihazırda yetersiz beslenme ve diğer sağlık sorunları olan çocuklar için daha ölümcül bir seyir izliyor.

Kongo’da maymun çiçeği virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor. Doktorlar, hastaları yetersiz kaynaklarla tedavi etmeye çalışıyorlar. Hastaneler daha fazla test kiti, koruyucu ekipman ve cilt lezyonlarını yatıştırmak için ilaçlara ihtiyaç duyuyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), virüsle mücadele için Afrika Birliği’nden 10,43 milyon dolarlık acil fon aldı ve 10 milyon doz aşının gerekli olduğunu belirtti. Aşıyı üreten Bavyera Nordik, 2025 sonuna kadar 10 milyon doz aşı üretebileceğini açıkladı ve bu yıl 2 milyon doz aşıyı kullanıma sunmayı planladığını belirtti.

DSÖ, Afrika’ya aşı teslimatlarını hızlandırmak için ön onaylı aşı satın almalarına izin verdi. İlk aşıların 26 Ağustos’ta bölgeye ulaşması bekleniyordu ancak bu tarihin ertelenebileceği açıklandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.