enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5366
EURO
36,1636
ALTIN
2.956,01
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

M çiçeğine karşı okullarda ne yapılmalı?

M çiçeğine karşı okullarda ne yapılmalı?
Advert
20.08.2024 05:33
4
A+
A-

Maymun Çiçeği Virüsü: Tehlikeli Bir Tehdit

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği virüsü (Mpoxvirüsü) nedeniyle küresel halk sağlığı için “acil durum” ilan etti. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri de bir gün önce kıta çapında halk sağlığı acil durumu ilan etmişti.

Virüs Hakkında

Maymun çiçeği virüsü, çiçek virüsü ailesindendir ve ilk olarak 1958’de laboratuvar maymunlarında tespit edilmiştir. İnsanlardaki ilk vaka 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde kaydedildi. Hastalık, vücutta içi su dolu kabarcıklar oluşturan lezyonlara neden olur.

Bulaşma Yolları

Maymun çiçeği virüsü, enfekte bir kişiyle yakın temas, vücut sıvıları veya virüslü materyallerle temas yoluyla bulaşır. Ayrıca cinsel yolla da bulaşabilir.

Belirtiler

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri arasında kırgınlık, kas ve eklem ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yüksek ateş ve döküntüler bulunur. Döküntüler genellikle yüz bölgesinde başlar ve daha sonra avuç içi, kol, bacak, ayak tabanları ve cinsel organ çevresinde görülür.

Tehlikeler

Maymun çiçeği virüsü, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve altta yatan kronik hastalığı olanlar için tehlikeli olabilir. Önceki varyantlara kıyasla daha tehlikeli bir varyantın salgın yaptığı düşünülmektedir.

Tedavi

Maymun çiçeği virüsü için özel bir tedavi yoktur. Tedavi, genellikle destekleyici bakımı içerir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlarda kullanılan çiçek virüsü ilaçları denenebilir.

Aşı

1980 öncesinde uygulanan çiçek aşısı, maymun çiçeği virüsüne karşı da koruma sağlar. Bu nedenle o dönemde aşı olan 45 yaş üstü kişiler bağışıklık kazanmıştır. Şu anda maymun çiçeği virüsü için özel olarak geliştirilen üç aşı bulunmaktadır, ancak bunlar yalnızca risk altındaki kişilere veya enfekte bir kişiyle yakın temas halinde olanlara verilir.

Türkiye’de Durum

Türkiye’de henüz maymun çiçeği virüsü vakası görülmemiştir. Ancak virüsün dünya çapında yayılması ve Türkiye’ye giriş ihtimali göz önüne alındığında, önlem alınması önerilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.