Türkiye’de bir yandan maliyetler altında ezilen çiftçiler eylem düzenlerken, diğer yandan gıda fiyatları yükselerek gündemden düşmüyor. Çiftçiler ürünlerini satamamaktan, dar gelirliler ise fiyatların pahalılığından dert yanıyor. Üreticilerin bir kısmı maliyetlerini bile karşılayamadığı için domates, karpuz ve kavun gibi ürünleri tarlada çürümeye terk etmek zorunda kalıyor.
Öte yandan market raflarında meyve ve sebze fiyatları düşmüyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, temmuz ayında tarlada 4 liraya satılan patatesin kilogramı marketlerde 14,88 liraya çıktı. Kuru soğanın kilogram fiyatı ise tarlada 2 lira iken markette 17,10 lira.
Ankara Şereflikoçhisar’da soğan üreticisi Muzaffer Çelik, yaptığı açıklamada çiftçilerin sıkıntılarını dile getirdi. Çelik, 5 milyon TL harcama yaptığı ancak 3-4 milyon TL zarar ettiğini ve “Çiftçinin anası da babası da dedesi de yedi sülalesi de ağlıyor” diye tepki gösterdi.
Tarlada kilogramı 5 TL’ye satılan Çanakkale domatesi, İstanbul marketlerinde 40 TL’ye kadar çıkıyor. Bursa Karacabey Ziraat Odası Başkanı Ramazan Düzen, yanlış tarım politikalarının sonuçlarına dikkat çekerek “Köy kahvesinde bir bardak çay içebilmek için 5 kilo domates satmak zorundayız” dedi. Patlıcanın kilogram fiyatı da tarlada 10 lira iken marketlerde 30 liraya yaklaştı. Sivri biberin kilogramı üreticide 16 lira iken markette 40 liraya çıktı.
Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon ton karpuz üretiliyor. Ancak karpuzlar ve kavunlar tarlada kalıyor, üreticiler emeğinin karşılığını alamıyor. Tarlada 1 liraya kadar düşen karpuzun kilogramı, büyük şehirlerde 10 TL’ye satılıyor. Karpuzun maliyeti ise 5 lirayı buluyor. Gübre, mazot, ilaç, işçi ve nakliye giderlerini karşılayamayan üreticiler karpuzları toplamayı bıraktı. Böylece yaz sonuna yaklaşırken Türkiye’nin çoğu evine henüz karpuz girmezken, zarar eden çiftçilerin ürünleri tarlada çürümeye bırakılıyor.