enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2454
EURO
37,0075
ALTIN
2.931,00
BIST
8.855,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Pazar Yağmurlu
14°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C

MS tedavisinde yeni umut: Keto diyetindeki mucize…

MS tedavisinde yeni umut: Keto diyetindeki mucize…
Advert
06.11.2024 18:45
2
A+
A-

Keto Diyeti Otoimmün Hastalıklara İyi Gelebilir

Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco (UCSF) araştırmacıları fareler üzerinde yaptıkları çalışmada keto diyetinin otoimmün hastalıklara iyi gelebileceğini ortaya koydu. Keto diyetinin anti-enflamatuar bileşikleri artırarak bağışıklık sistemini sakinleştirebileceği düşünülüyor. Bu bulgu, özellikle multipl skleroz (MS) gibi otoimmün rahatsızlıklardan muzdarip hastalar için umut verici olabilir.

Keto diyeti, vücudu keton cisimleri üretmeye teşvik etmek için karbonhidrat alımını ciddi şekilde kısıtlayarak yağ tüketimini artırır. Çalışma, keto diyetindeki farelerin, bir keton cismi olan β-hidroksibütirat (βHB) seviyelerinin arttığını ve bunun MS semptomlarını hafiflettiğini gösterdi.

Araştırma ayrıca βHB’nin bağırsak bakterisi Lactobacillus murinus’un bir metaboliti olan indol laktik asit (ILA) üretmesini sağladığını ortaya çıkardı. Bu metabolit, MS ve diğer otoimmün rahatsızlıklarda rol oynayan T helper 17 hücrelerinin aktivasyonunu engeller.

Çalışmanın başındaki Dr. Peter Turnbaugh, “Fareleri bu diyet ve bileşenlerle inflamatuar hastalıklardan korumanın mümkün olduğunu görmek heyecan vericiydi,” dedi. Turnbaugh, daha önce βHB’nin bağırsak tarafından salgılandığında bağışıklık aktivasyonunu baskıladığını göstermişti. Bu bulgudan yola çıkarak, ekibi farelerde MS semptomlarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürüttü.

Araştırmacılar, keto diyeti, yüksek yağlı diyet ve βHB ile takviye edilmiş diyetle beslenen farelerin bağırsak mikroplarını incelediler. Gruplar arasındaki farkları karşılaştırarak, olumlu etkinin Lactobacillus murinus’tan kaynaklandığını buldular. Genom dizilimi ve kütle spektrometrisi ile L. murinus’un indol laktik asit ürettiği doğrulandı.

Turnbaugh, bu buluşun umut verici olduğunu, ancak sonuçların otoimmün rahatsızlığı olan insanlarda da geçerli olup olmayacağının araştırılması gerektiğini söyledi. “En büyük soru şimdi bu sonuçların hastalara ne kadar yansıyacağı” diyen Turnbaugh, keto diyetine katı bir şekilde bağlı kalmaktansa daha tolere edilebilir bir alternatif tedavi geliştirilmesi için umut ışığı doğduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.