enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1928
EURO
36,7469
ALTIN
2.930,14
BIST
8.862,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C

Trump’ın vaatleri neler?

Trump’ın vaatleri neler?
Advert
06.11.2024 17:18
2
A+
A-

ABD Politikalarının Önemli Etkileri Bekleniyor

Donald Trump’ın başkanlık seçimini kazanmasıyla birlikte ABD’nin şu anki ticaret, enerji, vergi, göç ve eğitim politikaları ile Ukrayna-Rusya ve İsrail-Hamas çatışmaları üzerinde önemli etkiler bekleniyor.

Trump, ikinci dört yıllık döneminde aşağıdaki politikaları vaat etti:

Gümrük Vergilerinin Artırılması

Trump, ithal edilen tüm mallardan alınan gümrük vergilerini %10 oranında artırmayı planlıyor. Bu, ABD’nin dış ticaret açığını azaltabileceğini savunuyor. Ancak bu öneri, tüketiciler için fiyatların yükselmesine ve küresel ekonomik istikrarsızlığa yol açacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Trump ayrıca ABD’de üretilen mallara gümrük vergisi uygulayan ülkelere karşı gümrük vergilerini artırma yetkisi talep ediyor. Meksika’da üretilen araçların ABD’ye ithalatını engellemeyi amaçlayan ithal otomobillere %200 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı.

Avrupa Birliği gibi müttefik ülkelerin gümrük vergilerini de artırabileceğini belirten Trump’ın asıl hedefi Çin. Çin’den elektronik ürünler, çelik ve ilaç ithalatını dört yıl içinde durdurmayı planlayan Trump, Çinli şirketlerin ABD enerji ve teknoloji sektörlerinde varlık edinmesini de engellemeyi amaçlıyor.

Göç Politikalarında Değişiklikler

Trump, ABD’ye yasa dışı girişleri önleme politikalarını yeniden uygulayacağını ve göçmenliği sınırlayacak kapsamlı değişiklikler getireceğini söyledi. Meksika sınırındaki sığınmacılara statü almayı zorlaştıracağını ve tarihin en büyük sınır dışı etme girişimini başlatacağını açıkladı. Bu önlemlerin hukuki sorunlara yol açması ve Demokratların tepkisiyle karşılaşması bekleniyor.

Trump ayrıca göçmen çocuklarına vatandaşlık verilmesine son vereceğini belirtti. Bu, Anayasanın 14. Değişikliğinin uzun süredir kabul gören yorumu ile çelişiyor.

Petrol Üretiminin Artırılması

Trump, petrol üretimini artırmak için federal topraklarda arama ve sondaj izinlerini kolaylaştıracağını ve yeni doğal gaz boru hatlarının inşasını teşvik edeceğini vaat etti. Alaska’daki Kuzey Kutbu Yaban Hayatı Koruma Alanı’nda petrol sondajına izin vereceğini söyledi.

Tuy nhiên, petrol fiyatlarının nispeten düşük olduğu bir dönemde petrol şirketlerinin yeni üretim tesisleri kurup kurmayacağı belirsiz.

Trump ayrıca ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini ve nükleer enerjiyi destekleyeceğini açıkladı. Elektrikli araçlara ve emisyon azaltma politikalarına yönelik teşvikleri geri alacağını söyleyen Trump, ABD’nin yüksek enerji tüketimi gerektiren yapay zeka sistemlerindeki rekabet gücünü korumak için enerji üretimini artırmanın önemini vurguladı.

Vergi İndirimleri

Trump, ticaret ve enerji politikalarının yanı sıra yeni istihdam yaratmayla ilgili düzenlemeleri gevşetme sözü verdi. Başkanlığı sırasında uygulamaya koyduğu vergi indirimlerinin devamını getireceğini söyleyen Trump, gelir ve kurumlar vergisini daha da düşürmeyi planlıyor.

Trump, ABD’de üretim yapan şirketler için kurumlar vergisini %21’den %15’e indireceğini vaat etti.

Trump ayrıca ABD Merkez Bankası’na faiz oranlarını düşürmesi için baskı yapacağını ancak doğrudan talepte bulunmayacağını belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.