enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Acemoğlu: Türkiye birçok ülkeden daha hızlı yaşlanacak

Acemoğlu: Türkiye birçok ülkeden daha hızlı yaşlanacak
Advert
06.11.2024 13:54
2
A+
A-

Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi Prof. Dr. Daron Acemoğlu İstanbul’da

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Brand Week İstanbul zirvesinde, dünya ekonomisinden yapay zekaya, nüfus dinamiklerinden iklim değişikliğine kadar çeşitli konulara değindi. İlk kez Türkiye’ye gelen Acemoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gelir eşitsizliği, yapay zekanın iş piyasası üzerindeki etkileri ve nüfus değişimleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Gelir Eşitsizliği ABD’de Arttı

Acemoğlu, ABD ekonomisinin büyüdüğünü ancak gelir eşitsizliğinin de arttığını söyledi. Bu uçurumun 1980 ile 2015 yılları arasında hızla genişledi. ABD’de ücret eşitsizliği politik yapı ile bağlantılı ve bu nedenle “ABD tarihinde neredeyse yarısının büyümeden pay almadığı başka bir dönem yok” dedi.

Türkiye Hızla Yaşlanacak

Acemoğlu, dünya nüfus artışının sona erdiğini ve 2050’den itibaren zirveye ulaşacağını ve ardından azalmaya başlayacağını ifade etti. Türkiye’nin de bu yaşlanma eğiliminden etkileneceğini ve diğer birçok ülkeden daha hızlı yaşlanacağını belirtti. Yaşlanan toplumlarda ekonomik ve sosyal sorunlarla karşılaşılabileceği konusunda uyardı.

Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi gelişmiş ülkeler yaşlanma sorununa karşı robot teknolojilerini ve işgücünün verimli kullanımını uyguladı.

Yapay Zeka Doğru Yönlendirilmeli

Yapay zekanın üretkenliği artırma potansiyelinin yüksek olduğuna değinen Acemoğlu, bu teknolojinin doğru kullanılmasının önemini vurguladı. Günümüzde yapay zeka genellikle otomasyon amaçlı kullanılıyor. Ancak insanlar yerine makinelere iş yaptırmak yerine, yapay zeka insanların işlerine yardımcı olacak şekilde kullanılırsa, işçi sınıfının verimliliği artırılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.