enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7356
EURO
36,5484
ALTIN
2.951,32
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Neden asla yanmış tost yememelisiniz?

Neden asla yanmış tost yememelisiniz?
Advert
05.11.2024 16:43
2
A+
A-

Yanmış Ekmeğin Gizli Tehlikesi: Akrilamid

Yanmış ekmek, o çekici gevrekliğinin altında sinsice gizlenmiş bir tehlike barındırır: Akrilamid. Bu kimyasal, uzun süreli tüketildiğinde sinir sistemimize zarar verebilir ve hatta kanser riskini bile artırabilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), akrilamidi “olası insan kanserojeni” olarak sınıflandırıyor. Bu kimyasal, özellikle ekmek ve sebzeler gibi yanmış gıdalarda bulunur. 120 derece Celsiustan yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında nişastalı gıdalarda doğal olarak oluşur.

Akrilamid, yiyeceklerdeki doğal şekerin asparajin adlı bir amino asitle reaksiyona girmesiyle oluşur. Kaynatma veya buharda pişirme gibi daha düşük sıcaklıklardaki pişirme yöntemleri akrilamid üretimiyle sonuçlanmaz ve bu nedenle daha sağlıklı seçeneklerdir.

Yanmış Bir Tost Diliminde Ne Kadar Akrilamid Var?

Prof. Jones, “Yanmış gıdalardan aldığınız akrilamid miktarının kanser riski oluşturacak kadar yüksek olduğuna dair kanıt olmadığını belirtmek önemlidir” diye vurguluyor. Ortalama bir tost diliminde yaklaşık 5 mikrogram akrilamid bulunurken, yanmış bir dilimde bu miktar yaklaşık 10 mikrograma yükseliyor.

Araştırmalar, insanların vücut ağırlığının kilogramı başına günde 2,6 mikrograma kadar akrilamid tüketmesinin güvenli olduğunu gösteriyor.

Yanmış Gıdaların Diğer Zararları

Prof. Jones, kızarmış ekmeğin veya sebzelerin yanana kadar pişirilmesinin hoş olmayan bir tat vermesinin yanı sıra vitaminleri ve diğer faydalı bileşenleri de yok ettiğini açıklıyor.

Yüksek dozlarda akrilamid maruziyetinin beyin sağlığına zarar verebileceği, erkeklerde üreme sorunlarına ve yeni doğan bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olabileceği de araştırmalarla ortaya konmuştur.

Bu nedenle, ekmeğinizi veya diğer gıdaları yakmaktan kaçınmak en iyisidir. Daha sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin ve yanmış gıdalardan uzak durun. Sağlığınız için buna değer!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.