enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3501
EURO
37,4500
ALTIN
3.026,35
BIST
8.625,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Çok Bulutlu
17°C

Yabancılar istedi fabrikalar satıldı

Yabancılar istedi fabrikalar satıldı
Advert
04.11.2024 05:36
2
A+
A-

Türkiye’nin Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi: Bir Fiyasko Örneği

Türkiye’de şeker üretimi tarihsel olarak kamu eliyle gerçekleştirilmiştir. Ancak 2000’li yıllarda başlayan özelleştirme furyası, şeker fabrikalarını da vurdu.

Özelleştirme Baskısı

ABD’li nişasta bazlı şeker (NBŞ) devi Cargill, 2018’de Türkiye’ye NBŞ önünü açacak üç model önerdi: kotaların kaldırılması, kamu fabrikalarının satışı veya kotaların otomatik olarak artırılması. Aynı yıl, devlet şeker fabrikalarının çoğu satışa çıkarıldı.

Savunma Sanayiindeki Önemi

Şeker fabrikaları, tarihsel olarak ülke savunmasında da rol oynamıştır. Özellikle savaş zamanlarında silah fabrikası olarak dönüştürülebilmektedir. Bu nedenle, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi endişelere yol açmıştır.

İşçi ve Çiftçi Protestoları

Özelleştirme kararı, işçi sendika Şeker-İş ve Türk-İş’in tepkisiyle karşılandı. Fabrikaların özelleştirilmesi halinde pancar üreticilerinin ve şeker işçilerinin işsiz kalacağı uyarısında bulunuldu. Ancak protestolar sonuç vermedi.

Özelleştirmenin Sonuçları

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, Türkiye’nin kendi halkının çıkarlarını yabancı şirketlerin baskılarına feda ettiğini gösteren bir örnek olarak tarihe geçti. Fabrikaların özelleştirilmesi, iş kayıplarına, üretim düşüşlerine ve şeker fiyatlarındaki artışlara yol açtı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.