enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C
Salı Çok Bulutlu
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
16°C

Şalvarı bilmeyen öğretmen olamaz

Şalvarı bilmeyen öğretmen olamaz
Advert
02.11.2024 09:14
1
A+
A-

Öğretmen Atamalarında Mülakat Skandalı: Söz Verildi, Tutulmadı

Seçim öncesi öğretmen atamalarında mülakatı kaldırma sözü veren AKP, seçimlerden sonra bu sözünü tutmadı. KPSS’de yüksek puan alan öğretmenler, mülakatlarda yuvarlama nedeniyle sınavda atama hakkı kazandıkları halde alım yapılacak sıralamaya dışına atıldı.

Mülakatlarda öğretmenlere ortalama 15 dakika süre verilerek “Elini çabuk tut”, “Bir kelime yaz” diye baskı yapılıyor ve ders anlattırılmıyor. Genel kültür bölümünde sorulan trajikomik sorularla öğretmenlerin atanma hakları ellerinden alınıyor.

Eğitim Seviyesi Yükseldikçe Çocuk Sayısı Neden Azalır?

Sosyal Bilgiler Öğretmeni A.B., “80,98 puanla KPSS’de iyi bir derece yaptım. Mülakatta üç soruyu da cevapladım. Genel kültürde, ‘Eğitim seviyesi yükseldikçe çocuk sayısı neden azalır?’ diye sordular. Ben de çocuk sayısında asıl belirleyici olanın eğitim seviyesi değil ekonomik koşullar olduğunu anlattım. Mülakattan 82,33 puan aldım, sıralamam geriledi. Mülakattaki kötü puanlama beni kontenjan dışına çıkarma noktasına getirdi.”

“Bir Kelime Yaz Geç”

A.B., “Sınavda notlarla ilgili jüri ‘kısa tut’ uyarısı yaptı. Birkaç cümle açıklayayım dedim ancak jüri ‘Uzatma, tek kelime yaz, geç’ dedi. Yine de bir cümle yazdım. Bakan bey öğretmenlerin duygularıyla oynamayın diyor ama biz milli eğitim müdürlüklerine gittiğimizde yöneticiler ‘Size haksızlık yapıldı, hakkınızı arayın’ diyorlar.”

Öğretmenlere Mülakatta Yöneltilen Sorular:

  • Türkiye neden makarna, fast food diyeti benimsedi?
  • Eğitim seviyesi yükseldikçe çocuk sayısı neden azalıyor?
  • Şalvarın kültürel önemi ve kullanımını anlatır mısınız?
  • Çocuklar sosyal medyada ürün tanıtımı için kullanılabilir mi?
  • Protokollerde halı, kilim, çini hediye edilmesinin amacı nedir?
  • Safranbolu evlerinin mimari kültürel özellikleri nelerdir?
  • Ev-iş ziyaretlerinde çay ikramının kültürümüzdeki yeri nedir?

Atansam da Mülakat Haksızlığına Katlanamıyorum

Biyoloji Öğretmeni Özdem Kızılırmak, “KPSS’de 82,16 puanla Türkiye 14.’sü oldum. Mülakatta 83,66 aldım, sıram 14’ten 40’lara geriledi. 167 öğretmen alınacağı için kontenjan içindeyim ama mülakat sonrası oluşan sıralama, iller arası tercih yapma hakkımı elimden aldı.”

Şalvarı Sorup Anlattım, Elendim

Kızılırmak, “Mülakat sürem 45 dakikaydı ama sadece 15 dakika kalabildim. Ders anlattırılmadı, sadece ‘Ders nasıl anlatılır?’ diye soruldu. İstanbul, Bursa ve Konya’da mülakat puanları çok düşük verilerek atanmayı hak eden adaylar sıralama dışına çıkarıldı. Genel kültürde ‘Şalvar giyilmesinin Türk kültüründeki önemi nedir?’ diye sordular. Gaziantepliyim, yöremizde giydiğimiz kıyafet olduğu için bu soruya hem şaşırdım hem sevindim. Şalvarın rahatlığına değindim ama boyunun 1 metre olduğunu söylemedim.”

“Devlete Güvenim Sarsıldı”

Kızılırmak, “KPSS’den 78,33 puan aldım, mülakatta 80 puan verildi. Puanımın arttığı gibi gözükse de başka illerde çok yüksek mülakat puanları verildiği için adayların KPSS puanları yüzde 50 arttı. Gerçek başarılılar elenirken, mülakatta yüksek puan alanlar kontenjan içine girdi. Devlete olan güvenim sarsıldı.”

Not Defteri:

  • MEB sözleşmeli öğretmen ataması karar aldı ama 1,5 yıldır atama yapılmadı.
  • Öğretmenlerin tercihleri 14-20 Kasım’da alınacak, sonuçlar 23 Kasım’da açıklanacak.
  • Mülakat sınavının iptali için sendikalar ve siyasi partiler Danıştay’a dava açtı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.