enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2517
EURO
37,2992
ALTIN
3.019,06
BIST
8.863,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Çok Bulutlu
15°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
16°C

Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Vaka sayılarında rekor artış

Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Vaka sayılarında rekor artış
Advert
31.10.2024 09:33
2
A+
A-

Tüberküloz: Ölüm Oranları Azalıyor, Hastalık Artıyor

Tüberküloz, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin yeniden başlıca nedeni haline geldi. 2023’te, Kovid-19’u geride bırakarak bu üzücü unvanı elde etti. Ancak tüberküloz kaynaklı ölümler hafif bir düşüş gösterdi. 2022’den 2023’e, ölüm sayısı 1,32 milyondan 1,25 milyona geriledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporu, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede eşitsizliğin ve yetersiz finansmanın önemli sorunlar olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, dünya nüfusunun çeyreği ila üçte biri tüberküloz bakterisini taşıyor.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip kişiler genellikle hastalığa yakalanmaz. Ancak, yetersiz beslenme, savaşlar gibi stresli durumlar ve diğer hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflatarak tüberkülozun gelişmesine yol açabilir.

Tüberküloz, genellikle akciğerleri etkileyen bir bulaşıcı hastalıktır. Hasta kişilerin öksürük, hapşırık veya konuşması yoluyla havaya karışan küçük damlacıklar yoluyla bulaşır.

Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı ve kanlı balgamlı öksürük bulunur. Tüberküloz tedavisi, birkaç ay süren antibiyotik tedavisinden oluşur.

DSÖ’nün verileri, tüberküloza karşı küresel çabaların daha da güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.

Tüberkülozla Mücadeledeki Zorluklar

Tüberküloz ölüm oranlarında düşüş yaşanırken hastalık vakalarında artış olması, hastalığın karmaşık doğasını ve çözüm için kapsamlı bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koyuyor.

DSÖ’nün Uyarısı

DSÖ, tüberküloz vakalarındaki artışın endişe verici olduğunu ve bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Örgüt, ülkeleri tüberkülozla mücadele programlarını güçlendirmeye, tanı ve tedavi hizmetlerine erişimi artırmaya ve sağlık çalışanlarını eğitmeye çağırıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.