enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2863
EURO
37,0253
ALTIN
3.028,14
BIST
8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

Taze, kuru ya da dondurulmuş fark etmiyor: İşte kolesterolü düşürüp kalbi koruyan mucize meyve

Taze, kuru ya da dondurulmuş fark etmiyor: İşte kolesterolü düşürüp kalbi koruyan mucize meyve
Advert
26.10.2024 12:06
2
A+
A-

Kardiyovasküler Sağlığı İyileştiren Mucize Meyve: Çilekler

Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önemli bir ölüm nedenidir. Ancak, son bir araştırma çileklerin kalp sağlığını desteklemek ve kolesterol seviyelerini düzenlemek için lezzetli ve doğal bir çözüm sunduğunu ortaya koymaktadır.

Araştırma, çilekleri düzenli olarak tüketmenin (günde 1 ila 4 fincan) özellikle kardiyovasküler sağlığı iyileştirmede önemli faydalar sağladığını gösterdi.

Kaliforniya Üniversitesi, Davis’teki araştırmacılar tarafından yürütülen ve California Çilek Komisyonu tarafından finanse edilen incelemede, 2000-2023 yılları arasında yayınlanan 47 klinik araştırma ve 13 gözlemsel çalışmadan elde edilen veriler incelendi.

Kalp Sağlığını İyileştirme

Çilekler, iltihabı azaltan ve kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşüren polifenoller ve lif gibi faydalı fitonutrientler açısından zengindir. Bu, genel kalp sağlığını iyileştirir ve kardiyovasküler risk faktörlerini daha iyi yönetmeyi sağlar.

Taze, dondurulmuş veya kurutulmuş çilekler, kalp hastalığı riski yüksek kişiler de dahil olmak üzere herkesin kardiyometabolik sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Çilekler, lipid metabolizmasını iyileştirerek ve sistemik inflamasyonu azaltarak kardiyovasküler sorunlar geliştirme riskini düşürür.

“Çilekler, kalp sağlığına fayda sağlayan fitonutrientler açısından zengindir,” diyor Dr. Roberta Holt, Kaliforniya Üniversitesi, Davis’teki çalışmanın baş araştırmacısı.

“İncelememiz, düzenli çilek tüketiminin sadece kolesterolü düşürmekle kalmayıp aynı zamanda kalp hastalığının temel nedeni olan iltihabı azaltmaya da yardımcı olduğunu buldu. Bu, günlük rutininize sadece bir fincan çilek eklemenin kardiyovasküler olay riskinizi önemli ölçüde azaltabileceği anlamına geliyor.”

Beyin Sağlığına Faydaları da Var

Kalp sağlığının ötesinde, çalışma beyin sağlığı için de heyecan verici faydalar ortaya koyuyor. Çileklerin zengin flavonoid içeriği, bilişsel gerilemeyi geciktirmeye ve bunamanın önlenmesine yardımcı olabilir. Çilekler, bilişsel işlevi destekleyebilir ve yaşlanma ile ilişkili oksidatif stresle savaşabilir.

Toby Amidor, “İnsanlar sağlıklarını yönetmek için doğal, gıda bazlı çözümler arıyor ve çilekler kalp sağlığını desteklemek için uygun fiyatlı, lezzetli ve kullanışlı bir yol sunuyor,” dedi. “Özellikle C vitamini olmak üzere fitonutrientler, lif ve vitaminlerle doludur ve kolayca smoothielere, yoğurda, salatalara eklenebilir veya atıştırmalık olarak tüketilebilir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.