enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5228
EURO
36,1589
ALTIN
2.973,78
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

ÖzelleştIrmek IçIn 693 mIlyar lIra harcadılar

ÖzelleştIrmek IçIn 693 mIlyar lIra harcadılar
Advert
26.10.2024 06:27
3
A+
A-

İktidar, Kamu Malını Satmak İçin Milyarlar Harcadı

İktidar, göreve geldiği günden beri, devletin değerli varlıklarını özelleştirerek kendi yandaşlarına kaynak sağladı. Ancak bu özelleştirmelerin kamuya faydasının olmadığı ortaya çıktı.

Resmi verilere göre, bugüne kadar özelleştirmelerden 71,1 milyar dolar elde edildi. Ancak bu paranın yalnızca 50,7 milyar TL’si hazineye aktarıldı. Geriye kalan 20,4 milyar dolar ise özelleştirme çalışmalarına harcandı. Özelleştirme masrafları, Türk Telekom, Tüpraş, Petkim, Erdemir ve TEKEL gibi büyük kuruluşlardan sağlanan gelirleri dahi aştı.

Devasa Zarar

2025 bütçe yasa teklifinin raporlarına göre, bugüne kadar 277 kuruluş özelleştirildi. Özelleştirmelerden 150,9 milyar TL gelir elde edildi. Ancak bu gelirin 20,4 milyar doları özelleştirme sürecinde harcandı. Bu miktar, bugünkü değeriyle 693,6 milyar TL’ye tekabül ediyor. Sonuç olarak, özelleştirmelerden yalnızca 119,2 milyar TL, yani 50,7 milyar dolar kaldı.

Fabrikaların Yok Oluşu

Özelleştirmeler, sadece kaynak elde etme amacıyla yapıldı ve elde avuçta ne varsa satıldı. Et, süt, şeker, tütün ve tekstil fabrikaları gibi önemli tesisler yok pahasına elden çıkarıldı. Bu durum, bölgelerde işsizliği ve göçleri artırdı. Örneğin, 13 şeker fabrikasının satışından elde edilen gelir, özelleştirme masraflarının yanında cüzi kaldı.

Sonuç

İktidarın özelleştirme politikaları, kamu malını korumak yerine yandaşlara kaynak sağlama amacı taşımaktadır. Özelleştirmelerden elde edilen gelirlerin büyük kısmı, özelleştirme çalışmalarına harcandı ve kamuya hiçbir faydası olmadı. Özelleştirmeler, bölgelerdeki ekonomik kalkınmayı engelledi ve sosyal sorunlara yol açtı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.